Märt Belkin • 11. oktoober 2017 • 2 min
Jaga lugu:

USA ja Aasia turud lõid rekordeid

Hollandi börs.  Foto: Bloomberg

Aasia aktsiad lendasid täna kümnendi kõrgeimale tasemele ning Wall Street lõi kõigi aegade rekordeid.

Jaapani suurfirmasid koondav Nikkei 225 sulgus kõrgeimal tasemel alates 1996. aastast, seejuures jätkas andmete võltsimise skandaalist räsitud suur terasetootja Kobe Steel kivina kukkumist, edastas Reuters.

MSCI Aasia ja Vaikse ookeani aktsiaid (ilma Jaapanita) koondav indeks kasvas 0,4 protsenti tasemele, mida pole nähtud 2007. aasta detsembrist saadik. Lõuna-Korea indeks KOSPI kasvas 0,9 protsenti ja jõudis ajaloo kõrgeimale tasemele.

Investorite meelsust parandas Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) värske majandusprognoos, millega tõsteti 2017. ja 2018. aastaks maailmamajanduse kasvuprognoosi, kuna tõusuteel on nii kaubandus, investeeringut kui tarbijausaldus.

„Võimu on võtnud riskimeeleolu ja raha voolab võlakirjafondidest ära aktsiafondidesse,“ ütles Atlas Funds Managementi investeeringujuht Hugh Dive Reutersile. Ta märkis, et üks maailma aktsiate suuremaid vedureid on USA ning viimased sealt tulnud makronäitajad on päris positiivsed. Arvatakse ka, et Hiinal läheb oodatust paremini.

Kolm peamist Wall Streeti indeksit lõid kolmapäeval rekordeid. Tööstusindeks Dow kasvas 0,3 protsenti, Sj&P 500 tõusis 0,2 protsendi võrra ja suuresti tehnoloogiaaktsiaid koondav Nasdaq Composite nihkus 0,1 protsendi jagu üles.

 

Valuutaturgudel kõikus dollar kahe nädala miinimumi kandis. USA presidendi Donald Trumpi sõnasõda senaator Bob Corkerile on pannud investorid kahtlema, kas valitsus ikka suudab lubatud ulatuslikke majandusreforme ka tegelikult seadusteks sepistada.

Dollarit survestas ka see, et ikka pole selge, kellest saab Föderaalreserv järgmine juht. Prognoosiportaal PredictIt hindab kõrgeimaks Fedi kuberneri Jerome Powelli väljavaateid.

Teda peetakse küll veebruarini keskpanka tüürivast Janet Yellenist karmima rahapoliitika ajajaks, ent analüütikute arvates on ta lõdva rahapoliitika kokku tõmbamisel ikkagi leebem samuti juhitoolile kandideerivast Kevin Warshist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt