Lauri Teder • 30. oktoober 2017
Jaga lugu:

Hispaania aktsiad taastumas

Foto: EPA

Hispaania ettevõtete aktsaid on pärast kolm nädalat kestnud madalseisu taas tõusulainel.

Madridi börsi käekäiku jälgiv IBEX 35 indeks kerkis esmaspäeval 2,44%, sellal kui Euroopa suurettevõtteid hõlmava Stoxx Europe 600 kasv piirdus 0,12 protsendiga. Hispaania aktsiate tublit tõusu vedasid pangandusettevõtted CaixaBank SA (+4,17%), Banco de Sabadell SA (+5,67%) ja Bankia SA (+2,21%). Riikliku kontserni Bankia SA kallinemine oli tingitud oodatust väiksemast kasumilangusest: ettevõtte kolmanda kvartali kasum vähenes möödunud aastaga võrreldes 10%, sellal kui analüütikute prognoosid nägid ette umbes 20% langust. Päevaga võisid rahule jääda ka ehitusfirma Ferrovial SA (+4,61%) ja tuulegeneraatoreid tootev Siemens Gamesa Renewable Energy, SA (+4,12%).

Eelmise nädala lõpus andis Hispaania keskvalitsus hoobi Kataloonia iseseisvuspüüdlustele, saates laiali piirkonna parlamendi ja kuulutades välja uued valimised. Samm mõjus aktsiaturgudele rahustavalt, sest valimised leiavad aset alles 21. detsembril ning küsitluste järgi on Kataloonia eraldumise pooldajad valijaskonnas vähemuses.

Börside rahunemist soodustab ka stabiilne majandusolukord: Hispaania SKT pidas kolmandas kvartalis kinni prognoosidest, kasvades 0,8%. Näitaja aastane tõus jääb tõenäoliselt 3% tasemele.

 

 

X

Jaga lugu:
Hetkel kuum