Vähem riski: võimenduse kasutamisele tuleb piir

Euroopa Liit piirab otsustavalt hinnavõimendusega kauplemist.  Foto: Reuters/Scanpix
Liina Laks • 20. detsember 2017 kell 3:00

Euroopa Liidu värske regulatsioon piirab oluliselt binaarsete optsioonide ja hinnavahelepingutega (CFD) kauplemist.

Euroopa Väärtpaberituru järelevalve (ESMA) karmistab kauplemist puudutavaid regulatsioone, millega annab tugeva hoobi kauplemisteenust pakkuvatele ettevõtetele.

ESMA andis juba reede hilisõhtul teada, et kaalub binaarsete optsioonide turundamise ja kauplemise keelamist jaeinvestoritele. Samuti plaanib ESMA keerata kruvid tugevamini kinni kauplemisel hinnavahelepingutega (CFD), vahendab uudisteagentuur Reuters. CFD puhul kaalutakse võimenduse piiramist, olenevalt varast kas kuni 30:1 või 5:1-le.

Reutersi andmetel kasutab ESMA sellega võimu, mis anti talle seoses suure Euroopa regulatsioonipaketi MiFidII-ga, mis jõustub 3. jaanuaril.

Standardiseeritud riskihoiatus

Kaotada ei tohi rohkem raha, kui kontol on (kaotuste piir)

Võimendus peab jääma 5:1 ja 30:1 vahele, olenevalt toote riskiastmest

Kauplejat ei tohi meelitada kauplema „boonustega“

Margin closeout

Kuna hinnavahelepinguga saab panustada alusvara hinna tõusule või langusele, lisaks ka tublisti võimendust võtta, teeb see instrumendi ESMA silmis jaeinvestorile riskantseks. Hoogu andis ESMAle krüptorahadega seotud CFDde tõus.

Hullemad kui kasiino

Kaupleja Marat Kasparov on CFDde kohta öelnud, et need on hullemad kui kasiino. ESMA pole aga Euroopas sugugi esimene, kes hinnavahelepingute kallale läks: Saksa finantsjärelvalveamet piiras juba mais eraklientidel ligipääsu neile toodetele, pidades neid liialt riskantseks. Tõsi on, et suurem osa kauplejatest kaotab nende toodetega raha.

CFDd „leiutati“ üheksakümnendatel, aga suurema populaarsuse saavutasid need internetikauplemise võidukäiguga. Samas on see kauplemisvorm viimastel aastatel mitme kuritarvituse tõttu regulaatorite viha alla sattunud: Bloomberg meenutab, kuidas mõned kauplejad 2015. aasta Šveitsi frangi kriisi ajal informatsiooni varastasid, selle põhjal CFDsid ostsid ning kokku enam kui 100 miljonit eurot teenisid. Selle eest läks seltskond USAs kohtu alla.

Optsioon, mille puhul kauplejal on kaks võimalust: kas saab selgelt määratletud rahasumma või mitte midagi.

Eile said kauplemisettevõtete aktsiad börsil valusa löögi: kivina kukkusid nii IG Groupi, CMC Marketsi kui ka Plus 500 väärtpaberid, kuid teisipäeval need mõnevõrra taastusid. IG Groupi juht protesteeris ESMA otsuse vastu, öeldes, et „see läheb liiga kaugele“.

„Mida sa teed, kui sul on inimesed, kes tahavad suuremat võimendust ja otsustavad siis maakleri kasuks, kel puudub Euroopa Liidus litsents, aga kes pakub suuremat võimendust kui meie? Lühikeses ja keskpikas perspektiivis otsivad osad kliendid uue kodu,“ ütles IG juht Peter Hetherington Reutersile.

Admiral: otsime alternatiive

Eestis puudutab regulatsioon Admiral Marketsit, mis samuti võimendust ja hinnavahelepinguid pakub. CFDga kauplemine ongi üks Admirali põhiteenuseid.

Ettevõtte juht Sergei Bogatenkov ütles, et nende ettevõte on alati kõiki sektori riske kaalunud, mida regulatsioonide muudatused kaasa tuua võivad.

„Oleme klientide turvalisuse tagamisel üks juhtivaid firmasid,“ kinnitas Bogatenkov. Ta lisas, et peab silmas näiteks konto kaitset, ehk kui positsioon miinusesse langeb, läheb konto automaatselt nulli, et suurem kahju ära hoida ning et kaupleja ei kaotaks rohkem raha, kui tal kontol on. Lisaks on Admiral Marketsil standardiseeritud riskihoiatussüsteemid.

„Meie pole binaarseid optsioone pakkunud. Praegu laiendame oma toodete sortimenti, et mitte ainult CFD-le toetuda. Alates novembrist pakume lisaks võimendusega toodetele ka klassikalisi aktsiaid ja teisi väärtpabereid," rääkis Bogatenkov. "Meie toetame täielikult [ESMA] ettepanekute taga olevat mõtteviisi ja töötame selle nimel, et parandada regulatsiooni standardeid.“

Hetkel kuum