• Jaga lugu:

  Vähem riski: võimenduse kasutamisele tuleb piir

  Euroopa Liidu värske regulatsioon piirab oluliselt binaarsete optsioonide ja hinnavahelepingutega (CFD) kauplemist.

  Euroopa Väärtpaberituru järelevalve (ESMA) karmistab kauplemist puudutavaid regulatsioone, millega annab tugeva hoobi kauplemisteenust pakkuvatele ettevõtetele.
  ESMA andis juba reede hilisõhtul teada, et kaalub binaarsete optsioonide turundamise ja kauplemise keelamist jaeinvestoritele. Samuti plaanib ESMA keerata kruvid tugevamini kinni kauplemisel hinnavahelepingutega (CFD), vahendab uudisteagentuur Reuters. CFD puhul kaalutakse võimenduse piiramist, olenevalt varast kas kuni 30:1 või 5:1-le.
  Reutersi andmetel kasutab ESMA sellega võimu, mis anti talle seoses suure Euroopa regulatsioonipaketi MiFidII-ga, mis jõustub 3. jaanuaril.

  Standardiseeritud riskihoiatus

  Kaotada ei tohi rohkem raha, kui kontol on (kaotuste piir)

  Võimendus peab jääma 5:1 ja 30:1 vahele, olenevalt toote riskiastmest

  Kauplejat ei tohi meelitada kauplema „boonustega“

  Margin closeout

  Kuna hinnavahelepinguga saab panustada alusvara hinna tõusule või langusele, lisaks ka tublisti võimendust võtta, teeb see instrumendi ESMA silmis jaeinvestorile riskantseks. Hoogu andis ESMAle krüptorahadega seotud CFDde tõus.
  Hullemad kui kasiino
  Kaupleja Marat Kasparov on CFDde kohta öelnud, et need on hullemad kui kasiino. ESMA pole aga Euroopas sugugi esimene, kes hinnavahelepingute kallale läks: Saksa finantsjärelvalveamet piiras juba mais eraklientidel ligipääsu neile toodetele, pidades neid liialt riskantseks. Tõsi on, et suurem osa kauplejatest kaotab nende toodetega raha.
  CFDd „leiutati“ üheksakümnendatel, aga suurema populaarsuse saavutasid need internetikauplemise võidukäiguga. Samas on see kauplemisvorm viimastel aastatel mitme kuritarvituse tõttu regulaatorite viha alla sattunud: Bloomberg meenutab, kuidas mõned kauplejad 2015. aasta Šveitsi frangi kriisi ajal informatsiooni varastasid, selle põhjal CFDsid ostsid ning kokku enam kui 100 miljonit eurot teenisid. Selle eest läks seltskond USAs kohtu alla.

  Optsioon, mille puhul kauplejal on kaks võimalust: kas saab selgelt määratletud rahasumma või mitte midagi.

  Eile said kauplemisettevõtete aktsiad börsil valusa löögi: kivina kukkusid nii IG Groupi, CMC Marketsi kui ka Plus 500 väärtpaberid, kuid teisipäeval need mõnevõrra taastusid. IG Groupi juht protesteeris ESMA otsuse vastu, öeldes, et „see läheb liiga kaugele“.
  „Mida sa teed, kui sul on inimesed, kes tahavad suuremat võimendust ja otsustavad siis maakleri kasuks, kel puudub Euroopa Liidus litsents, aga kes pakub suuremat võimendust kui meie? Lühikeses ja keskpikas perspektiivis otsivad osad kliendid uue kodu,“ ütles IG juht Peter Hetherington Reutersile.
  Admiral: otsime alternatiive
  Eestis puudutab regulatsioon Admiral Marketsit, mis samuti võimendust ja hinnavahelepinguid pakub. CFDga kauplemine ongi üks Admirali põhiteenuseid.
  Ettevõtte juht Sergei Bogatenkov ütles, et nende ettevõte on alati kõiki sektori riske kaalunud, mida regulatsioonide muudatused kaasa tuua võivad.
  „Oleme klientide turvalisuse tagamisel üks juhtivaid firmasid,“ kinnitas Bogatenkov. Ta lisas, et peab silmas näiteks konto kaitset, ehk kui positsioon miinusesse langeb, läheb konto automaatselt nulli, et suurem kahju ära hoida ning et kaupleja ei kaotaks rohkem raha, kui tal kontol on. Lisaks on Admiral Marketsil standardiseeritud riskihoiatussüsteemid.
  „Meie pole binaarseid optsioone pakkunud. Praegu laiendame oma toodete sortimenti, et mitte ainult CFD-le toetuda. Alates novembrist pakume lisaks võimendusega toodetele ka klassikalisi aktsiaid ja teisi väärtpabereid," rääkis Bogatenkov. "Meie toetame täielikult [ESMA] ettepanekute taga olevat mõtteviisi ja töötame selle nimel, et parandada regulatsiooni standardeid.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Change'i tulemused viisid osaku langusesse
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.