Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vähem riski: võimenduse kasutamisele tuleb piir

  Euroopa Liidu värske regulatsioon piirab oluliselt binaarsete optsioonide ja hinnavahelepingutega (CFD) kauplemist.

  Euroopa Väärtpaberituru järelevalve (ESMA) karmistab kauplemist puudutavaid regulatsioone, millega annab tugeva hoobi kauplemisteenust pakkuvatele ettevõtetele.
  ESMA andis juba reede hilisõhtul teada, et kaalub binaarsete optsioonide turundamise ja kauplemise keelamist jaeinvestoritele. Samuti plaanib ESMA keerata kruvid tugevamini kinni kauplemisel hinnavahelepingutega (CFD), vahendab uudisteagentuur Reuters. CFD puhul kaalutakse võimenduse piiramist, olenevalt varast kas kuni 30:1 või 5:1-le.
  Reutersi andmetel kasutab ESMA sellega võimu, mis anti talle seoses suure Euroopa regulatsioonipaketi MiFidII-ga, mis jõustub 3. jaanuaril.

  Standardiseeritud riskihoiatus

  Kaotada ei tohi rohkem raha, kui kontol on (kaotuste piir)

  Võimendus peab jääma 5:1 ja 30:1 vahele, olenevalt toote riskiastmest

  Kauplejat ei tohi meelitada kauplema „boonustega“

  Margin closeout

  Kuna hinnavahelepinguga saab panustada alusvara hinna tõusule või langusele, lisaks ka tublisti võimendust võtta, teeb see instrumendi ESMA silmis jaeinvestorile riskantseks. Hoogu andis ESMAle krüptorahadega seotud CFDde tõus.
  Hullemad kui kasiino
  Kaupleja Marat Kasparov on CFDde kohta öelnud, et need on hullemad kui kasiino. ESMA pole aga Euroopas sugugi esimene, kes hinnavahelepingute kallale läks: Saksa finantsjärelvalveamet piiras juba mais eraklientidel ligipääsu neile toodetele, pidades neid liialt riskantseks. Tõsi on, et suurem osa kauplejatest kaotab nende toodetega raha.
  CFDd „leiutati“ üheksakümnendatel, aga suurema populaarsuse saavutasid need internetikauplemise võidukäiguga. Samas on see kauplemisvorm viimastel aastatel mitme kuritarvituse tõttu regulaatorite viha alla sattunud: Bloomberg meenutab, kuidas mõned kauplejad 2015. aasta Šveitsi frangi kriisi ajal informatsiooni varastasid, selle põhjal CFDsid ostsid ning kokku enam kui 100 miljonit eurot teenisid. Selle eest läks seltskond USAs kohtu alla.

  Optsioon, mille puhul kauplejal on kaks võimalust: kas saab selgelt määratletud rahasumma või mitte midagi.

  Eile said kauplemisettevõtete aktsiad börsil valusa löögi: kivina kukkusid nii IG Groupi, CMC Marketsi kui ka Plus 500 väärtpaberid, kuid teisipäeval need mõnevõrra taastusid. IG Groupi juht protesteeris ESMA otsuse vastu, öeldes, et „see läheb liiga kaugele“.
  „Mida sa teed, kui sul on inimesed, kes tahavad suuremat võimendust ja otsustavad siis maakleri kasuks, kel puudub Euroopa Liidus litsents, aga kes pakub suuremat võimendust kui meie? Lühikeses ja keskpikas perspektiivis otsivad osad kliendid uue kodu,“ ütles IG juht Peter Hetherington Reutersile.
  Admiral: otsime alternatiive
  Eestis puudutab regulatsioon Admiral Marketsit, mis samuti võimendust ja hinnavahelepinguid pakub. CFDga kauplemine ongi üks Admirali põhiteenuseid.
  Ettevõtte juht Sergei Bogatenkov ütles, et nende ettevõte on alati kõiki sektori riske kaalunud, mida regulatsioonide muudatused kaasa tuua võivad.
  „Oleme klientide turvalisuse tagamisel üks juhtivaid firmasid,“ kinnitas Bogatenkov. Ta lisas, et peab silmas näiteks konto kaitset, ehk kui positsioon miinusesse langeb, läheb konto automaatselt nulli, et suurem kahju ära hoida ning et kaupleja ei kaotaks rohkem raha, kui tal kontol on. Lisaks on Admiral Marketsil standardiseeritud riskihoiatussüsteemid.
  „Meie pole binaarseid optsioone pakkunud. Praegu laiendame oma toodete sortimenti, et mitte ainult CFD-le toetuda. Alates novembrist pakume lisaks võimendusega toodetele ka klassikalisi aktsiaid ja teisi väärtpabereid," rääkis Bogatenkov. "Meie toetame täielikult [ESMA] ettepanekute taga olevat mõtteviisi ja töötame selle nimel, et parandada regulatsiooni standardeid.“
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.