Äripäev • 2. veebruar 2018 kell 12:00

Krüptoturg langes tagasi novembri tasemele

Bitcoin  Foto: Shutterstock

Regulatsioonihirm on pühkinud krüptoturu väärtusest üle 50 protsendi.

Kogu krüptoturg on jaanuari alguse väärtusest, mil turuväärtus jõudis 830 miljardi dollarini, kaotanud üle 50 protsendi. Praegu on turu väärtus alla 385 miljardi dollari.

Bitcoin on kukkunud pea 15 protsenti, 8000 dollari piirimaile. Viimati oli krüptoraha sel tasemel novembri lõpus. Turuväärtuselt esikümnes olevad krüptorahad on kaotanud väärtusest vähemalt 20 protsenti.

Eelmise aasta plahvatuslik tõus tõmbas endale regulaatorite tähelepanu. Osa ametnikke leiab, et kurjategijad kasutavad krüptovaluutasid rahapesuks. Indias nimetati krüptoturg suureks püramiidskeemiks ja lubati see hävitada. India rahandusministri sõnul võtab valitsus kasutusele kõik võimalikud abinõud, et eemaldada krüptovaluutad finantssüsteemist.

Facebook teatas, et keelab kõik reklaamid, mis müüvad finantstooteid ja -teenuseid, mida seostatakse ebaausate või valelike teenustega, näiteks binaarsed optsioonid, ICOd ja krüptovaluutad. Turule on halvasti mõjunud ka 530 miljoni dollariline vargus Jaapani krüptoplatvormilt Coincheck. Kohtukutse said maailma kaks suurimat krüptoettevõtet Bitfinex ja Tether USAs.

Samas teatas Lõuna-Korea finantsminister kõigile rahustuseks, et kuigi vahepeal räägiti platvormide keelustamisest, siis enam seda plaanis pole. 

Rahvusvahelised regulaatorid arutavad krüptovaluutade reguleerimise üle järgmisel G20 kohtumisel märtsis. Briti Keskpanga juht Mark Carney ütles sel nädalal, et G20 peab mõtlema, kui lihtsalt peaks krüptovaluutad olema vahetatavad keskpankade poolt väljastatud valuuta vastu, samuti ka anonüümsuse rolli üle. Tema sõnul kasutatakse suurt osa krüptovaluutasid ebaseadusliku tegevuse jaoks.

Hetkel kuum