Liina Laks • 7 veebruar 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Börsid kukkusid, aga see pole veel kõik

Börsid kogu maailmas langesid eile.
Börsid kogu maailmas langesid eile.  Foto: EPA

Kui tavaliselt räägitakse finantskirjanduses, et õige korrektsioon algab kümneportsendisest langusest, on praegused värinad maailma börsidel tavapärased.

„Mänguaeg on läbi, lapsed,“ kommenteeris Rabobanki analüütik Stefan Koopman Financial Timesile, kui too uuris viimaste päevade börsivaringu kohta. Barclaysi panga strateegid hoiatasid, et „see ei ole veel kõik“ ning ütlesid Bloombergile, et lähipäevil panevad volatiilsust jahtivad fondid müüki veel 225 miljardi dollari eest aktsiaid.

Kuigi maailmas on fundamentaalnäitajad head – globaalne majanduskasv ca 3 protsenti, suuremate riikide majandus siseneb pigem buumi- kui kriisifaasi ja majanduskliima peaks tänavu paranema –, on turud paljuräägitud riske aduma hakanud. Turge kõigutab pikaajaliselt paraku ikka sentiment rohkem kui fundamentaalnäitajad. Kui investorid hakkavad aduma, et kangesti pikk tõus ei saa igavesti kesta, ning hakkavad üksteise järel kasumit võtma, kerkivad languse tagant nähtavale ka selliste majanduspoliitiliste probleemide kõrvad, mida on üksjagu raskem positiivse meeleoluga ära petta.

Hulk riske finantsturgudel

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt