Lauri Teder • 27. märts • 2 min
Jaga lugu:

Börs: tehnoloogia värvis indeksid punaseks

Foto: EPA

Teisipäeval tõid USA ja Hiina vahelised kõnelused küll kaasa kaubandussõjaga seotud hirmude raugemise Ühendriikide aktsiaturgudel, kuid selle rahu katkestas tehnoloogiasektori äkiline müügipuhang.

Dow Jonesi tööstuskeskmine vähenes 1,43%, 23 857 punktini. Suure tehnoloogiaaktsiate osakaaluga Nasdaq Composite kahanes enim, 2,93%, jõudes tagasi 7008 punktile. S&P 500 kaotas 1,73%, maandudes 2612 punkti tasemel. Siinjuures on huvitav märkida, et indeksite langus leidis enamjaolt aset alles kauplemispäeva kahe viimase tunni jooksul.

Tehnoloogiasektori kukkumisest ei pääsenud pea ükski tolle valdkonna suurtegijaist, ent põhjused ei olnud kõigi puhul sugugi samad. Sektori fondi (XLK) turuväärtus vähenes 3,21%.

Märtsi keskpaigast saati skandaalide käes vaevelnud Facebook (-4,9%) vajus seekordki allapoole, reageerides värsketele teadetele, et sotsiaalvõrgustiku andmeid on poliitilise mõjutamise eesmärgil kasutanud ka Kanada firma AggregateIQ. Lisaks nõustus Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg ilmuma USA kongressi ette tunnistusi andma.

Graafikakaartide tootja Nvidia aktsia langes teisipäeval tervelt 7,76%, sest firma peatas ajutiselt oma isejuhtivate sõidukite testimise. Otsus oli tingitud möödunud nädalal toimunud traagilisest liiklusõnnetusest, milles osales Nvidia koostööpartneri Uberi isejuhtiv auto. Inimese surmaga lõppenud õnnetus ja sellega kaasnev USA liiklusjärelevalve uurimine avaldas sedapuhku survet ka elektriautode valmistaja Tesla (-8,22%) väärtpaberile.

Google'i emafirma Alphabeti (-4,57%) väärtpaber odavnes teisipäeval aga seepärast, et ettevõte on sunnitud astuma apellatsioonikohtu otsuse tõttu jälle mitme miljardi dollarini ulatuvate nõuetega kohtuvaidlusse rivaali Oracle'iga. Langes ka Apple (-2,47%), mis ei suutnud muuhulgas vaimustada kauplejaid oma Chicagos esitletud uute haridusteemaliste toodetega.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt