Mait Kraun • 14. juuni 2018 • 3 min
Jaga lugu:

Keskpanga otsus pani euro järsult kukkuma

Eurod.  Foto: EPA

Euro reageeris tänasele Euroopa Keskpanga otsusele järsu langusega, aktsiaturud hakkasid aga nobedalt tõusma.

Euro kurss on täna langenud 1,2 protsenti, 1,1688 dollarini. Veel enne otsust kauples euro 1,1851 dollaril, mis tähendab, et pärast Euroopa Keskpanga otsust kukkus kurss mõne minuti jooksul 1,5 protsenti.

Tõsi küll, osalt süvendas euro odavnemist kella nelja paiku ilmunud USA jaemüüginumbrid, mis olid oodatust tunduvalt tugevamad ja andsid dollarile hoogu juurde. Dollarit turgutas ka Föderaalreservi eilne otsus – nimelt hakatakse intresse plaanitust kiiremini tõstma.

Euroopa Keskpangalt ootasid turud aga veidi karmimat tooni.

„Euroopa Keskpanga rahapoliitikud välistasid 2019. aasta juunikuu intressitõusu, seega pidid turud selle nüüd hindadesse arvestama,“ ütles investeerimisfirma TD Securitiesi strateeg Jacqui Douglas.

Aktsiaturgudele oli mõju vastupidine. Kui enne otsust oli Euroopa aktsiaturge koondav Stoxx Europe 600 indeks langenud ligi 0,5 protsenti, siis kella viieks õhtul oli indeks tõusnud 0,8 protsenti, 391,1 punktini. Kehvemini läks ainult baasmaterjalide ja tarbekaupade müüjatel.

Kõige paremini läks Prantsusmaa CAC 40 indeksil (+1,2 protsenti) ja Saksamaa DAX indeksil (+1,1 protsenti). Hispaania IBEX kallines 0,2 protsenti ja Itaali FTSE MIB lisas 0,6 protsenti.

Nagu tigu

Keskpanga otsus suuri üllatusi ei valmistanud, aga intresside tõstmine lükati 2019. aasta teise poolde ning mõnevõrra üllatav oli toon, kuidas keskpanga juht Mario Draghi asju serveeris.

„Euroopa Keskpanga avaldus oli küllaltki šokeeriv – just see, et intressimäärad jäetakse muutmata vähemalt 2019. aasta keskpaigani. See ei peaks turgude jaoks olema väga suur üllatus, aga Mario Draghi väga konkreetsed avaldused olid küllaltki ebatavalised,“ ütles investeerimifirma Foenix Partnersi valuutaturgude juht Alex Lydall.

„See on mõnevõrra negatiivse maiguga. Samas ütles Draghi, et varaostuprogramm kestab detsembrini, aga maht väheneb aasta lõpuks 15 miljardi dollarini kuus. See andis kauplejatele kindlustunnet, et eurotsoon on kriisi varjust välja tulemas. Tõsi küll, seda tehakse teo kiirusel,“ rääkis Lydall.

Ostuprogrammist loobutakse

Võlakirjade ostuprogrammiga jätkatakse Euroopa Keskpanga nõukogu otsuse järgi senisel tasemel 30 miljardi eurot kuus kuni varem välja kuulutatud tähtajani 2018. aasta septembri lõpus, selle järel vähendatakse lähtuvalt majandusnäitajatest programmi järk-järgult nii, et aasta lõpuks on see 15 miljardit eurot kuus. Seejärel uute võlakirjade ostud lõpevad.

Intressitõusu enne järgmise aasta suve lõppu oodata ei ole, teatas keskpank. Tõenäoliselt ootasid turud veidi agressiivsemat varaostuprogrammi lõpetamist. Arvatavasti on see ka põhjus, miks euro odavnema hakkas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt