Liina Laks • 20. detsember 2018 kell 9:39

Nafta hind kukub nagu kivi

Täna on nafta hind langenud ligi 4%. Brenti barrel pole nii odav olnud möödunud aastast saati.

Töötaja naftatorni juures Venemaal.  Foto: Reuters/Scanpix

Brenti toornaftabarreli hind langes täna ennelõunal 3,8% 55 dollarile. Viimase kolme kuuga on Brenti sort odavnenud ligi 30%. WTI toornafta langus on veelgi sügavam – 4,11% ning hind kukkus 46,19 dollarile barrel.

Oilprice.com näeb naftat tabanud kiire hinnalanguse taga negatiivset turuootust – uue aasta esimeses kvartalis kardetakse juba tugevat nafta ülepakkumist, mis hinna alla lööb. Lisaks on USA naftatootmine suured tuurid üles saanud – API (Ameerika Petrooleumiinstituut) prognoosis 3,45 miljoni barreli ulatuses varude suurenemist ning kõigele lisaks viib nõudlust alla ka maailma majanduse jahtumine. Siin ei nähta abi ka Liibüa tootmisprobleemidest ega ka OPECi kartelli ponnistustest hinda üles lüüa.

Odava nafta ühed suuremad võitjad on teiste seas lennufirmad, kelle jaoks kütusekulud moodustavad kuludest ühe suurema osa.

Hetkel kuum