Lauri Teder • 11 veebruar 2019

Uurimus: usk rahapoliitika järjepidevusse hoiab inflatsiooni vaos

USA Föderaalreservi peahoone Washingtonis  Foto: EPA

San Francisco Föderaalreservi ökonomistide värske uurimuse kohaselt mängib avalikkuse usaldus keskpanga tegevuse vastu inflatsiooni pidurdamisel võtmerolli.

San Franscisco keskpanga uurimuse ajendiks oli USA majandust juba aastaid valdav kummaline seisund, kus töötuse tase on olnud erakordselt madal (jaanuari statistika järgi asub see 4% tasemel), ent inflatsioon on jäänud sellegipoolest Föderaalreservi soovitud 2% juurde. Olukord on keskpanga liikmete jaoks mõistatuslik, kuna klassikalise teooria järgi peaks vaba tööjõu vähenemine tooma kaasa palga- ja selle kaudu ka hinnatõusu.

Uurimuses katsetasid ökonomistid mudeli abil, kuidas reageeriks inflatsioon, kui jätkusuutlik töötuse piir oleks praegu arvatust tegelikult 2% kõrgemal või kui tööjõuturul oleks hulga vähem vaba ressurssi kui praegu eeldatakse. Hinnatõus jäi mõlema stsenaariumi korral üsna samale joonele. Seejärel vaatlesid uurijad, kuidas mõjutaks majandust keskpanga inflatsiooniprognoosi kerkimine ning nägid seekord ka selget mõju hinnakasvule.

Autorite hinnangul viitavad tulemused sellele, et inflatsiooni aeglane liikumine ei ole seotud niivõrd tööjõuturul peituva lisamahuga - siia kuuluvad nt osalise tööaja alusel leiba teenivad või tööturult pikemaks ajaks lahkunud inimesed -, vaid põhineb avalikkuse arvamusel, et USA Föderaalreserv suudab hoida tarbijahindade tõusu lubatud 2% lähedal. "Keskpanga inflatsioonisihi järgimise kahtluse alla panek võib seega osutuda väga kulukaks," kirjutasid uurijad.

Tänavu on USA keskpank võtnud inflatsiooniohu suhtes rahulikuma hoiaku: jaanuaris jättis Föderaalreservi Avatud Turu komitee keskpanga intressimäära varasemale 2,25%-2,5% tasemele, ühtlasi andis asutuse esimees Jerome Powell märku, et peab keskpanga hoiumäära praegust taset majanduse hetkeseisu arvestades ehk piisavaks.

Hetkel kuum