Äripäev • 21. märts 2019 kell 6:50

USA lõtv rahapoliitika pani turud tõusma

Eilse Föderaalreservi otsuse vähemalt sel aastal intressimäärasid mitte tõsta võtsid USA investorid vastu kahetiste tunnetega, kuid see tõotab mõjuda positiivselt Aasia ja USA turule.

Jaapani Nikkei indeksit kuvav ekraan Tokyos.  Foto: AP/Scanpix

Aasia börsid olid täna valdavalt tõusuteel: Aasia Dow tõusis 0,6%, Shanghai börs 0,7%. Jaapani Nikkei indeks kosus 0,2% ning tõusupäeva oodatakse ka Euroopa börsidel.

Nafta hinda aitavad ühelt poolt tõsta OPECi tootmispiirangud ja asjaolu, et Venezuela ja Iraani nafta enam maailmaturule nii kergesti USA sanktsioonide tõttu ei pääse. Teisalt aitavad hinda alla lüüa aina kehvemaks muutuvad majandusprognoosid – majanduse jahtumise tingimustes pole nii palju naftat vaja. Hommikul oli WTI toornafta hind kerges languses ja kauples 60,2 dollaril, Brenti barrel kallines 0,2% ja selle hind oli kerkinud 68,6 dollarile.

Fed otsustas kolmapäeval jätta keskpanga intressimäära praegusele tasemele vähemalt selle aasta lõpuni. Lisaks aeglustatakse oma võlakirjaportfelli vähendamist ning peatatakse varade müük alates septembrist. Sellesse portfelli kuuluvad võlakirjad, mille USA keskpank omandas ligi 8 aastat kestnud lõdvenduspoliitika ehk majanduse turgutamise kava käigus.

Esialgu turud tõusid, kuid kauplemispäeva lõpuks eufooria vaibus – Fedi samm annab märku sellest, et USA majandus jaheneb. Lisaks pärsib Fedi otsus finantssektorit, kus lõigatakse kasu just kõrgematest intressimääradest.

Hetkel kuum