Alyona Stadnik • 8. juuli 2016 kell 21:01

Börsi kasulõikajad

OEG suuromanik Armin Karu on suurim kasusaaja börsiettevõtete dividentidest   Foto: Andras Kralla

Tallinna börs ei paista sugugi halb võrreldes Skandinaavia ja teiste Balti riikide börsidega. Lisaks kasvule rõõmustavad börsifirmad dividendisaagiga.

Aasta võrdluses on Tallinna börs kõige paremas vormis, börsiindeks tõusis poole aastaga 9,89%. Tallinna börsile järgnes Riia börsiindeks tõusuga 5,38% ja Vilniuse börsiindeks tõusuga 5,68%. Skandinaavia börsid on aga languses: Helsingi börsiindeks langes esimesel poolaastal 7% ja Stockholmi börsiindeks 11,4%.

Tänavu Tallinna börsifirmadest välja makstav dividend on peaaegu võrdne 2008. aastal makstud dividendidega. Toona maksid börsiettevõtted välja 92,4 miljonit eurot.

Tallink maksab aktsionäridele dividendina välja 13 398 000 eurot ehk 2 senti aktsia kohta. Lisaks vähendatakse ettevõtte aktsiakapitali väärtpaberite arvestusliku väärtuse vähendamise teel. Selle tulemusena väheneb iga aktsia arvestuslik väärtus 0,6 eurolt 0,54 eurole ning selle arvel tehakse igale aktsionärile täiendavalt väljamakseid 0,06 eurot aktsia kohta. Seega kokku maksab Tallink aktsionäridele 53,59 miljonit. 

OEG maksab dividendidena välja ligi 22,77 miljonit eurot, millest 0,10 eurot aktsia kohta makstakse aktsionäridele 15. juulil ja 0,05 eurot aktsia kohta 14. oktoobril.

Muu maailmaga võrreldes atraktiivne

LHV privaatpanganduse portfellihaldur Kaius Kiivramees ütles, et suuremad Tallinna börsil noteeritud ettevõtted paistavad muu maailmaga võrreldes atraktiivsed, kui vaadata hinnakordajaid. „Ettevõtted on enamasti madala võlakoormusega, tugeva rahavooga ning kasumit jagatakse heldelt kaasinvestoritele – suurte dividendimaksete kaudu,“ ütles Kiivramees. Kuna Tallinna börsil pole väga palju välisinvestoreid, on siinsed hinnaliikumised võrreldes närvilisteks globaalsete turgudega rahulikud, ütles ta.

LHV Panga analüütik Shana Gavron ütles, et Tallinna börsi firmade dividendi kogusumma pole näitaja, mida nad väga tihti vaataks – pigem ainult siis, kui tahetakse siinset börsi teistega võrrelda.

"See number ei pruugi peegeldada kõikide ettevõtete tulemusi, kuna seal võib olla suurem osakaal mõnel väga suuri dividende maksval firmal. Sellepärast ei ütle see näitaja eriti palju firmade strateegiate kohta," ütles Gavron. 

Pealegi, lisas ta, kui kasutada dividendide summat võrdlusalusena, võib tulemusi moonutada üks erakorraline dividendimakse. Seetõttu on tema hinnangul mõttekam börsi ja sealsete ettevõtete headust hinnata ühe firma kaupa.

LHV analüütik Joonas Joost lisas, et kui liita kokku kõigi börsiettevõtete dividendid, siis see summa on lihtsustatud võttes funktsioon kahest muutujast – börsil olevate ettevõtete arvust ja ettevõtete arengufaasist (kasvavad ettevõtted vs. küpsemad dividendiettevõtted).

Koore riisub Armin Karu ja Tallinna linn

Eestis on 16 börsiettevõtet, millest dividende maksab möödunud aasta eest 10. Kokku ulatuvad maksed 97,4 miljoni euroni.

Suurim dividendisaaja on ka OEG nõukogu esimees Armin Karu, kes võtab eraisikuna ja oma ettevõtte Hansaassets kaudu välja 10,3 miljonit eurot.

Teisel kohal on Tallinki suuraktsionär Infortar, kes saab dividendidena 20,3 miljonit eurot. Infortari suurimad omanikud on Enn Pant, Ain Hanschmidt ja Kalev Järvelill.

Kolmandal kohal on dividendisaajate seas aga Tallinna linn, kes saab dividende Tallinna Veest 6,2 miljonit eurot. 

Hetkel kuum