Eduminut: Indrek Laul

Eduminut on momentvõte eduka inimese mõttemaailmast. Sel korral annab lihtsatele küsimustele ausaid vastuseid pianist ja Estonia Klaverivabriku omanik Indrek Laul.

Indrek Laul ütleb, et äri ja muusika sarnasus on suur. Tema sõnul nõuab muusikaalane töö palju distsipliini, korrektsust, täpsust – isegi numbrilist, loogilist mõtlemist. Need oskused kandis ta ettevõtlusesse üle.

Aastal 1950 moodustati Eesti väikestest klaveritootjatest ettevõte, mis hakkas Estonia nime all tiibklavereid ja pianiinosid tootma. Aastal 1993 erastasid ettevõtte tolleaegne juhtkond ja osa töötajaid. Kui Estonia klaverivabrik erastati, käis Indrek Laul USAs ülikoolis ja õppis muusikat. Samas oli ta Estonia klaverivabriku töötaja ja sai samuti natuke aktsiaid.

Laul meenutab, et pill oli vaja nõukogude ajast välja tuua ja muuta kvaliteetsemaks. „Ma panin tähele, et mida rohkem aktsiaid oman, seda rohkem on mul võimalik klaverivabriku tööd muuta. Ostsin pidevalt aktsiaid juurde ja nägin, et see aitab kaasa sellele, et ma saan pilli kvaliteeti paremaks teha,“ rääkis ta.

Asutatud 1993. aasta alguses

Töötajaid 43

Müügitulu 2016. aastal 2,4 miljonit eurot, ärikasum 521 738 eurot

Indrek Laul on ka EY Eesti aasta ettevõtja tiitli nominent

Nüüdseks on tema ettevõtte ainuomanik. Viimase kolme aastaga on Estonia Klaverivabriku müügitulu kasvanud 38 protsenti ja nõudlus on suurem, kui kvaliteeti hindav tehas toota suudab.

Laul on olnud klaveritootmises 1991. aastast, nii et tänavu läheb tal 25. aasta. Indrek Laul õppis Tallinna Muusikakeskkoolis klaveri erialal ja seejärel Tallinna Konservatooriumis, jätkas õpinguid Belgradi kunstiülikoolis ja seejärel  New Yorgi Juilliard Schoolis. Võõrsil veetis ta ühtekokku 24 aastat.

Naastes Eestisse, on Indrek Laul veendunud, et rahvusvahelise edu saavutamiseks on lisaks pilli heale kõlale oluline ka klavervabriku lugu, mis näitab, et armastust muusika vastu antakse edasi põlvest põlve. 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt