Vanasti lüpsti lehmi käsitsi. Nüüd kasutatakse piimafarmides lüpsimasinaid ja roboteid, mis kinnituvad pehmete nisakummidega lehma nisadele. Piim liigub voolikute ja torude kaudu lauda piimaruumi jahutus-säilitusmahutisse, kus see jahutatakse kiirelt nelja kraadini. Piima kiire jahutamine on vajalik selleks, et bakterite arv piimas ei suureneks ja piim säiliks kauem värske.
Külmaketi püsimist ja piima puhtust tuleb parima kvaliteedi nimel jälgida kogu piima teekonna vältel, alates lüpsist kuni tarbija klaasi jõudmiseni.
Et saaksime Valios olla kindlad oma piima ja piimatoodete kvaliteedis, oleme seadnud oma toorpiimatarnijatele väga kõrged standardid ning investeerime ka ise sellesse, et nende täitmine oleks igapäevaselt võimalik. Esmased laborandi ülesanded on juba piimafarmist toorpiima tooval autojuhil, kes teostab testid ja kontrollib piima temperatuuri.
Igast farmist saabunud toorpiima hinnatakse nii maitse, väljanägemise kui ka lõhna põhjal ning piimale tehakse ravimijääkide test. Kui toorpiim on piimaautost meierei tankidesse lastud, kontrollime taas piima temperatuuri, aga ka rasva- ja valguprotsenti ning happesust. Lisaks võtame piimatankidest uued, veelgi täpsemad ja tundlikumad ravimijääkide proovid.
Väga harva juhtub, et ravimijääkide test annab positiivse tulemuse ja seda kinnitab ka kordustest. See ei tähenda seda, et lõpetame farmeriga koostöö – ka kõige parematel tegijatel võib vahel juhtuda õnnetusi ja meie soov on häid partnereid hoida ja aidata. Piima, millel esinevad kvaliteediprobleemid, Valio tehasesse vastu ei võeta ning see läheb utiliseerimisele.
Enamikel juhtudel jõuab meie headelt partneritelt tehassesse vaid parima kvaliteediga toorpiim ning siis asub tehasemeeskond sellest erinevaid tooteid valmistama – joogipiima, keefiri, jogurteid, kohupiima ja palju muud. Jooksvaid maitsmisi ja kvaliteedikontrolle teostatakse kogu tootmistsükli jooksul ning alati võetakse proove nii esimestest kui viimastest valmistoote pakenditest. Teeme piimatoodetest nende kõrge kvaliteedi tagamiseks tervelt 430 proovi päevas – nii saame olla kindlad, et tarbijate toidulauale jõuab ikka see kõige parem piimatoode.
Armastatuimateks toodeteks on siiski Alma joogipiimad ning neid pakume igale maitsele – on väherasvane 0,05% rasvasisaldusega Alma piim, 2,5% rasvasisaldusega Alma piim nii kile- kui ka tetrapakendis ja värskeim lisa tooteperekonda on Alma 3,8%-4,2% rasvasisaldusega maapiim.
Paljud võimalikult ehedat ja nostalgilist kogemust otsivad tarbijad eelistavad juua vähem töödeldud piima. Ja see on igati mõistetav, sest piimarasv on viimastel aastatel saanud väga populaarseks selle tervislike omaduste tõttu. Eriti tuleks kanda hoolt selle eest, et naturaalne piim oleks kohal laste toiduvalikus.