Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: vana hea Gloria Veinikelder

    Üle pika aja juhtusin taas külastama Gloria Veinikeldrit, mis oli kunagi väga pikalt üks mu lemmik. Hea meel oli kogeda, et vanalinna õdusaimas keldris saab endiselt hästi juua ja süüa ning kunagine saladuslikkus pole selles veinipoe taha peidetud restoranis kuhugi kadunud.

    Gloria Veinikeldri interjöör sai restoranitestis maksimumpunktid.Foto: Raul Mee
    Ainult veidi külm oli seal keldris. Kui tuli kaminas põles, oli päris mõnus, aga kui see vajus väikeseks, hakkas jahedus ligi hiilima. Üks vanem proua üritas end suure salli abil soojas hoida, rohkem külastajaid parajasti ei olnudki.
    Viimasel Hõbelusika konkursil kuulus Gloria Veinikelder koos Dominici ja Monacoga parimate casual dining’u restorani nominentide hulka (parima tiitel läks Parrot MiniBarile). See annab alust arvata, et mitte alati pole temperatuur keldrilikult madal – külmetavad hindajad nii heatahtlikud ilmselt poleks olnud.
    Oleks villased pleedid kaasas olnud, oleksime ka meie rahule jäänud. Toidud olid maitsvad ja omanäolised, joogivalik korralik ja teenindus enam-vähem professionaalne. Enam-vähem sellepärast, et kuigi ettekandja jättis meile piisavalt aega menüüga tutvumiseks, selgus alles tellima asudes, et kõike menüüs lubatut siiski pole. Veinide kohta aga saime – sealjuures ilma küsimata – teada nii valmistusviisi kui ka maitsenüansid. Natuke õpikulikult see kõlas, aga teadmisi teenindajal kahtlemata oli.

    Gloria Veinikelder

    Söök-jook: 8

    Teenindus: 8

    Interjöör: 10

    Kokku: 26/30

    Aadress: Müürivahe 2, Tallinn

    Telefon: 6406 804

    Avatud: E–L 12–23

    Põhiroogade hinnavahemik: 14–22 eurot

    Omanik: Vinmark Grupp OÜ

    gloriaveinikelder.ee/

    Eelroaks valisin grillitud kitsejuustu, pearoaks praetud kanamaksa. Nende põhjal üldistusi tehes võiks väita, et peakokk on ülimalt magusalembeline: nii kitsejuustu juurde kuuluvas sinepi-meekastmes kui ka kanamaksaga serveeritud kalvadosekastmes domineeris suhkur. Siiski polnud see kõikide roogadega nii. Seakülje-confit’ maitseskaala oli tasakaalus ja isegi desserdiks valitud linnasekreemi puhul oli magusaga pigem tagasihoidlikult ringi käidud.
    Põline Eesti roog
    Seakülje-confit Gloria Veinikeldri menüüs on minu jaoks omamoodi sümbolroog. Uue aja Gloria rajaja, Eesti gastronoomia grand old man Dmitri Demjanov oli üks esimesi, kes väärtustas kohalikku toidu­traditsiooni. “Turistid ei tule meie juurde mitte Itaalia ja Prantsuse roogasid sööma,” kinnitas ta väsimatult ajal, mil iga enesest lugupidava restorani menüüs pidi ilmtingimata olema tournedos või cotoletta alla milanese. Praeguse Gloria Veinikeldri riislingis hautatud ja pehme sealihaga kokku segatud hapukapsad, pikalt küpsenud pekitriibuline seakülg, mini-ahjuõunad ja kõrvits on tunnistajateks, et Eesti põline pühaderoog – küll veidi tuunitud kujul – teeb au iga restorani menüüle.
    Leidus ka üllatusi
    Lisaks uue kuju saanud klassikale pakub Gloria Veinikelder ka kõike seda, mida nn keskmine külastaja restoranist võiks oodata. Isegi brüleekreem ja tarte Tatin on olemas. Siin-seal esineb väikesi üllatusi, nagu kerge aniisine puudutus või peedi- ja kartulinuudlid, kuid ka nendega püsitakse gastronoomilises turvatsoonis. Väärika ajalooga kohale see sobib. Olgu igaks juhuks lisatud, et turvalisus ei tähenda Gloria Veinikeldri puhul mingil juhul igavust, menüü koostajatel on jätkunud loomingulisust nii maitsestuse kui ka vormimängude jaoks.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.