Investor Toomas: tark investor kasutab teadust enda kasuks

Vasakult: TTÜ doktorant Kristjan Liivamägi, TTÜ vanemteadur Tõnn Talpsepp, TTÜ doktorant Tarvo Vaarmets  Foto: Eiko Kink

Tänane Äripäev räägib kolmest ettevõtlikust eestlasest, kes teadusmaastikul pistavad rinda maailma vägevatega, kasutades selleks Tallinna börsi investorite andmeid. Sellist teadustegevust peaks julgustama igal rindel – investorid, riigiasutused, börs ja meedia.

Tõnn Talpsepa, Tarvo Vaarmetsa ja Kristjan Liivamägi artiklid on tõtt öelda väga huvitavad ja mind kui investorit paeluvad need väga. Jah, üks asi on lihtsalt huvi pärast lugemine ja uue info omandamine, kuid mul on suurem omakasu mängus. Ma tahan ise paremaks investoriks saada. 

Kolme teadlase töö näitab muuhulgas ka ära, mis vigasid investorid teevad ja vastupidi – mis muudab neid edukamaks. On ju vana ütlus, et loll õpib vaid oma, tark teise vigadest. Seetõttu pean oluliseks, et investorid loeksid rohkem. Maailmas on väga palju head kirjandust investeerimise alal, aga tihti tundub, et teaduspool unustatakse ära.

Edukas investor loeb

Edukas investor peab lugema ja mis veel olulisem, loetud materjalist peab õppima. Edukas investor on teadlik investor. Kes soovib, siis läbi Google Scholari saab Talpsepa, Vaarmetsa ja Liivamägi artikleid ka lugeda. Soovitan kõigil seda teha. 

Olen seetõttu julgustanud ka enda sõpru Äripäeva börsitoimetuses kirjutama rohkem artikleid teadustöödest ja teadlaste avastustest. Meedial on minu hinnangul kriitiline roll olla sild, mis ühendab tavainimesi ja teadustöid. Kuidas muidu peaks teadus peavoolumeediasse sattuma? Loodetavasti aitab suurem meediakajastus lihtsustada ka raha kaasamist, sest mina olen seni kuulnud, kuidas igal erialal on teaduse rahastamisega nukrad lood. 

Talpsepa, Vaarmetsa ja Liivamägi üks suuremaid väljakutseid oli pääseda ligi soovitud andmetele, mis võimaldaks neil teadust teha. Mul on siiralt hea meel, et neil see õnnestus ja vastavad asutused võtsid vaevaks neile vastu tulla. Samas  loodan, et seda artiklit loeb praegu ka mõni ametnik, kellele on esitatud palve andmeid jagada teadustöö eesmärgil ja on mingi põhjusel selle palve tagasi lükanud.

Me kõik võidame

Teadus peaks olema mõeldud meie kõigi hüvanguks ja ühiskonda edendama. Praegusel juhul saab näiteks suvaline Tallinna börsi investor otsida üles Talpsepa, Vaarmetsa ja Liivamägi artiklid, lugeda, mida investorid valesti või õigesti teevad ning vastavalt sellele teha enda investeerimisstrateegias muudatusi. Kogu töö on tehtud, lihtsalt mine võta ja naudi selle vilju. 

Põhimõtteliselt valem on lihtne – julgustame ja toetame teadustegevust Eestis ja meie kõigi elu võib selle kaudu kas või grammi võrra paremaks muutuda. Kaotada pole ju midagi.

Hetkel kuum