investor Toomas • 13. august 2015 kell 11:45

Investor Toomas: Norra kalakasvataja pakkus mõtlemisainet

Leroy Seafood  Foto: Leroy Seafood

Täna värsked kvartali -ja poolaasta tulemused avaldanud Norra kalakasvataja Leroy Seafoodi tulemused ületasid küll analüütikute ootusi, kuid olid sellele vaatamata mõtlemapanevad, nendib Äripäeva loodud investor Toomas.

Ettevõtte ärikasum enne biomassiga korrigeerimist kukkus teises kvartalis tänu enda toodetud lõhe ja eriti forelli erakordselt kõrgetele ladustamiskuludele mullu sama perioodiga võrreldes 26% võrra, 370 miljonile Norra kroonile.

Leroy juhtkond ennustas tulemusi kommenteerides, et ladustamiskulud jäävad „ebanormaalselt“ kõrgeks ka järgmises kvartalis, kuid peaksid juba järgmisel aastal märkimisväärselt langema. Sellele peaks kaasa aitama nii soodsamad turu väljavaated kui ettevõtte kulude kärped.

Maailma suurim forellitootja teenis teises kvartalis 470 miljonit krooni kulumieelset kasumit (EBITDA) ja ületas 8,8% võrra Reutersi uudisteagentuuri küsitletud analüütikute ootusi. Käive kerkis mullusega võrreldes 4,6%, 3,32 miljardile kroonile ning ületas analüütikute prognoose ligi paari protsendi võrra. Ettevõtte tegevjuht Henning Beltestad toonitas ametlikus teates, et ühtlasi on tegemist börsifirma ajaloo kõrgeima kvartalikäibega.

Kala hind langes

Sama trend ilmestab müügitulemusi ka poolaasta lõikes, mil käive kasvas mullusega võrreldes 4% võrra, rekordilisele 6,59 miljardile kroonile. Ettevõtte ärikasum enne biomassiga korrigeerimist kukkus esimeses poolaastas üle 28%, 774 miljonile Norra kroonile.

Olen pingsalt silma peal hoidnud Atlandi lõhe spot-hinnal, mis on praegu küll väikses tõusutrendis, ent on tänavu teises kvartalis mullusega võrreldes langenud ligi 6% võrra, 37,3 NOK/kg peale. Samas loodab Leroy juhtkond järgmises kvartalis häid müügitulemusi tänu lepingutele, mis tagavad spot-hinnast kõrgema hinna.

Beltestad nentis, et ettevõtet mõjutab jätkuvalt negatiivselt Venemaa mullu augustis kehtestatud Norra lõhe ja forelli impordikeeld. Tema kinnitusel müüakse varem Venemaale eksporditud kogused peamiselt Euroopasse ning see omakorda avaldab suurt survet siinsetele hindadele, eriti forelli omale.

„Oleme teinud märkimisväärseid jõupingutusi, suurendamaks müüki alternatiivsetel turgudel ja tasapisi on need hakanud ka vilja kandma,“ ei heitnud ta siiski meelt.

Mina püssi põõsasse ei viska

Kuigi mitmed näitajad räägivad lühiplaanis Leroy vastu, siis teisest küljest on pikaajalised trendid üsnagi lootustandvad. Üleilmne nõudlus on püsivas kasvutrendis ja samal ajal on Leroy teinud suuri investeeringuid kõrge lisandväärtusega toodete müügi- ja tootmisüksustesse. Juba esimesed märgid viitavad, et investeeringutel on suur potentsiaal end üsna kärmelt ära tasuda.

Samuti on ettevõtte finantsseis tugev ning paljud praegused riskid võivad mõne aja möödudes hoopis pärituulteks pöörduda. Ei saa unustada ka väga korralikke dividende ning mitmed analüütikud usuvad, et need võiksid järgmistel aastatel veelgi kerkida. Leroy aktsia kerkis täna tulemuste valguses 0,35% võrra 284 kroonile ja on aasta algusest 4% võrra plussis.

Hetkel kuum