Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: Norra kalakasvataja pakkus mõtlemisainet

  Leroy SeafoodFoto: Leroy Seafood

  Täna värsked kvartali -ja poolaasta tulemused avaldanud Norra kalakasvataja Leroy Seafoodi tulemused ületasid küll analüütikute ootusi, kuid olid sellele vaatamata mõtlemapanevad, nendib Äripäeva loodud investor Toomas.

  Ettevõtte ärikasum enne biomassiga korrigeerimist kukkus teises kvartalis tänu enda toodetud lõhe ja eriti forelli erakordselt kõrgetele ladustamiskuludele mullu sama perioodiga võrreldes 26% võrra, 370 miljonile Norra kroonile.
  Leroy juhtkond ennustas tulemusi kommenteerides, et ladustamiskulud jäävad „ebanormaalselt“ kõrgeks ka järgmises kvartalis, kuid peaksid juba järgmisel aastal märkimisväärselt langema. Sellele peaks kaasa aitama nii soodsamad turu väljavaated kui ettevõtte kulude kärped.
  Maailma suurim forellitootja teenis teises kvartalis 470 miljonit krooni kulumieelset kasumit (EBITDA) ja ületas 8,8% võrra Reutersi uudisteagentuuri küsitletud analüütikute ootusi. Käive kerkis mullusega võrreldes 4,6%, 3,32 miljardile kroonile ning ületas analüütikute prognoose ligi paari protsendi võrra. Ettevõtte tegevjuht Henning Beltestad toonitas ametlikus teates, et ühtlasi on tegemist börsifirma ajaloo kõrgeima kvartalikäibega.
  Kala hind langes
  Sama trend ilmestab müügitulemusi ka poolaasta lõikes, mil käive kasvas mullusega võrreldes 4% võrra, rekordilisele 6,59 miljardile kroonile. Ettevõtte ärikasum enne biomassiga korrigeerimist kukkus esimeses poolaastas üle 28%, 774 miljonile Norra kroonile.
  Olen pingsalt silma peal hoidnud Atlandi lõhe spot-hinnal, mis on praegu küll väikses tõusutrendis, ent on tänavu teises kvartalis mullusega võrreldes langenud ligi 6% võrra, 37,3 NOK/kg peale. Samas loodab Leroy juhtkond järgmises kvartalis häid müügitulemusi tänu lepingutele, mis tagavad spot-hinnast kõrgema hinna.
  Beltestad nentis, et ettevõtet mõjutab jätkuvalt negatiivselt Venemaa mullu augustis kehtestatud Norra lõhe ja forelli impordikeeld. Tema kinnitusel müüakse varem Venemaale eksporditud kogused peamiselt Euroopasse ning see omakorda avaldab suurt survet siinsetele hindadele, eriti forelli omale.
  „Oleme teinud märkimisväärseid jõupingutusi, suurendamaks müüki alternatiivsetel turgudel ja tasapisi on need hakanud ka vilja kandma,“ ei heitnud ta siiski meelt.
  Mina püssi põõsasse ei viska
  Kuigi mitmed näitajad räägivad lühiplaanis Leroy vastu, siis teisest küljest on pikaajalised trendid üsnagi lootustandvad. Üleilmne nõudlus on püsivas kasvutrendis ja samal ajal on Leroy teinud suuri investeeringuid kõrge lisandväärtusega toodete müügi- ja tootmisüksustesse. Juba esimesed märgid viitavad, et investeeringutel on suur potentsiaal end üsna kärmelt ära tasuda.
  Samuti on ettevõtte finantsseis tugev ning paljud praegused riskid võivad mõne aja möödudes hoopis pärituulteks pöörduda. Ei saa unustada ka väga korralikke dividende ning mitmed analüütikud usuvad, et need võiksid järgmistel aastatel veelgi kerkida. Leroy aktsia kerkis täna tulemuste valguses 0,35% võrra 284 kroonile ja on aasta algusest 4% võrra plussis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Modera näeb uuel salapärasel lepingul edukat jätku
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.