Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: mure Norra lõhekasvataja pärast

  Investor Toomas.Foto: Anti Veermaa

  Mõni päev tagasi kirjutas mulle Mariika ja tundis muret läinud nädalal pealtnäha põhjuseta miinusesse kukkunud Norra lõhekasvataja Leroy Seafood Groupi aktsia pärast.

  „Seafood viimastel päevadel kõvasti langeb ja aktsiaid muudkui müüakse, kas on midagi juhtunud lõhe kasvatamises?“ päris murelik investor, kes enda sõnul kuuluvat Oslo börsil Marine Harvesti ja Telenori aktsionäride ringi.
  Tõepoolest, viimase viie päevaga on Leroy aktsia oma väärtusest kaotanud üle 6%. Asja lähemalt uurides selgus, et kukkumise tõi Norra Nordea panga analüütiku Kolbjorn Giskeodegardi värske analüüs, kus viimane langetas aktsia hinnasihti varasema 350 Norra krooni pealt 320 krooni peale. Samas säilitas analüütik ostusoovituse.
  Nimelt langeb tema hinnangul lõhe kilohind 2015.–2016. aastal 45 NOK/kg pealt 43 NOK/kg peale. Lisaks toob analüütik negatiivsete teguritena välja, et tootmine Tšiilist kasvab samal ajal, kui Vene turg on Leroy jaoks ära kukkunud. Veel märgitakse analüüsis, et negatiivselt mõjutab lõhetootjat ka USA dollar, mis kergitab sööda maksumust.
  Siiski prognoosib kohalik analüütik nii Leroylt, Marine Harvestilt kui Norway Royal Salmonilt häid dividende. Kogu sektoris on tema hinnangul parimad valikud Leroy ja Bakkafrost (antud ettevõttele andis analüütik ka ostusoovituse). Samal ajal Marine Harvesti ja Grieg Seafoodi aktsiat soovitab ta müüa.
  Analüütikuid ei kuula
  Mina investeerisin Leroysse esimest korda 2013. aasta 26. novembril ja selle aja jooksul on rahapaigutus lõhekasvatajasse end kuhjaga ära tasunud, teenides mulle eurodesse ümberarvestatuna pea 50% tootlust. Samuti olen hiljem aktsiaid juurde ostnud.
  Lihtsustatult oli minu investeerimisidee siis ja täna, et kasumid kalakasvatuses kasvavad ja oodata on lõhe hinnatõusu, samas kui arenevatel turgudel on tugev nõudlus, aga tootmine piiratud. Pidasin heaks valikuks just investeeringut sektori ühte liidrisse, mis pole väiksemate kõikumiste suhtes niivõrd tundlik. Lisaks sellele maksab Leroy üsna häid dividende – veel mõnda aga tagasi oli dividendimäär üle 4% ja praegu on see 3,76%.
  Ostukoht?
  Et euro on löögi all, olen viimasel ajal võitnud ka kursivahest. Mida siis ikkagi arvata viimasest kukkumisest? Esiteks ei saa üksikute analüütikute hinnanguid kindlasti puhta kullana võtta ja nende järgi ülemäära joonduda, vaid need on rangelt soovituslikud. Ainult pankade soovitusi kuulates laguneks portfell üsna kiiresti pilbasteks.
  Sellele vaatamata Leroyl on Bloombergi Terminalis 11 ostusoovitust ja 3 „hoia“-soovitust ning mitte ükski analüütik ei soovita seda müüa. Arvan jätkuvalt, et „tark ei torma“ ja ootan ära ettevõtte järgmised kvartalitulemused, mis tehakse teatavaks 24. veebruaril. Pärast tulemusi kirjutan Leroy kohta kindlasti ka uute numbrite valguses pikema ülevaate. Sest mine tea, võib-olla on just nüüd hea võimalus kalasektoris positsioone suurendada.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Tähelepanu Lätis liigeldes: naaberriik paneb püsti keskmise kiiruse kaamerad
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.

Olulisemad uudised

Selgusid Eesti parimad iduettevõtted ja asutajad
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.