investor Toomas • 4. detsember 2015 kell 10:45

Investor Toomas: Draghi valmistas pettumuse

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi  Foto: EPA

Kuigi Euroopa Keskpank laiendas eile stiimulmeetmeid, valmistas see finantsturgudele pettumuse.

Euroopa Keskpank teatas, et pikendab selle aasta märtsis käivitatud varade tugiostuprogrammi ehk rahatrükki 2017. aasta märtsini. Programmi eesmärk on euroala inflatsioonile elu sisse puhuda. Viimased kaks aastat on olnud euroala inflatsioon alla 1 protsendi, samas kui keskpanga eesmärk on hoida inflatsiooni 2 protsendi lähedal.

Vähe stiimulit börsidele

Vaatamata stiimulmeetmete laiendamisele läksid eile aktsiaturud Euroopast USAni langusse ning euro kurss võttis suuna üles. Draghi langetas keskpangas hoiustamise intressimäära miinus 0,2 protsendilt miinus 0,3 protsendile, kuid igakuiste tugiostude suurus jäi samaks.   

Jälgisin tähelepanelikult eilseid sündmusi ja mulle jäi alguses arusaamatuks, miks turgudel selline liikumine toimus. Õli valas tulle ka Financial Timesi eksimus, mis teatas, et Euroopa Keskpank jätab intressimäärad samaks.

Segadust oli palju ja kui euro kurss hakkas tõusma, arvasin alguses, et tegemist on raketiga, mis müüakse päeva lõpuks ära. Turu liikumine tundus sel hetkel olevat arusaamatu, kuid näis, et enamik analüütikuid ja investoreid olid oodanud Draghilt siiski enamat.

Portfelli väärtus oli rekordsuur

Kui enne Euroopa Keskpanga istungit kõrgus mu portfell rekordilisel 247 000 eurol, siis eilse päeva lõpuks oli see langenud 244 000 euro lähedale. Minu portfellis olev Euroopa suuremate börsifirmade ETF iShares Euro Stoxx 600 lõpetas päeva üle 2 protsendi miinuses.

Arvan, et kulub natuke aega, kuni selgub, millises suunas võivad turud eilse otsuse tõttu liikuma hakata. Selgust võib tuua kuu keskpaigas kogunev Föderaalreserv, kellelt oodatakse baasintressimäära tõstmist. Samas ei pruugi ka Draghi praegused stiimulid jääda viimasteks, sest nagu ta eile ütles, langetas Euroopa Keskpank järgmise ja ülejärgmise aasta inflatsiooniprognoosi. Mida madalam inflatsioon, seda suurem tõenäosus stiimulmeetmete laiendamiseks.

Euro on sel aastal dollari vastu nõrgenenud 10 protsenti ja see on aidanud mul kasvatada nende investeeringute väärtust, mis on teistes valuutades. Draghi valmistas küll pettumuse, kuid see mind aktsiaid müüma veel ei pane.    

Arvasin eile, et euro jätkab nõrgenemist ja börsid tõusu ning et see tooks aasta lõpuks börsidele positiivse meeleolu. Detsember pole küll veel läbi, aga kui Föderaalreserv valmistab samuti turgudele halva üllatuse, tulevad jõulud investoritele sama hallid kui praegune sombune ilm.

 

Hetkel kuum