Investor Toomas: kohtusin ilmakuulsa kauplemisguruga

Alexander Elder leidis koolituse vaheajal aega, et Eesti majandusuudistele pilk peale heita.  Foto: investor Toomas
investor Toomas • 22. jaanuar 2017 kell 8:00

Minu kõrvu jõudis hiljaaegu jutt, et Eestis üleskasvanud, kuid Nõukogude õuduste eest USAse pagenud ilmakuulus börsiguru Alexander Elder on neil päevil Euroopat väisamas.

Et seda ei juhtu meie maailmajaos just sageli, põrutasingi nädalavahetusel Hollandisse, et temaga silmast silma kohtuda ja osaleda tema ühepäevasel intensiivkoolitusel.

Ei, ma ei kavatse oma strateegiat muuta ja pikaajalise investeerimise asemel aktsiakauplejaks hakata. Sugugi mitte. Elderiga tahtsin kohtuda mitmel põhjusel. Esiteks on tema raamat „The New Trading for a Living“ kauplejate seas sama hinnas kui minusuguste investorite seas Benjamin Grahami „The Intelligent Investor“.

Alexander Elder on professionaalne kaupleja ja maailma populaarseimate kauplemisõpikute autor.

21. jaanuaril toimus Hollandis Breukelenis Elderi ühepäevane koolitus How to Trade Better in 2017 (Kuidas kaubelda paremini 2017. aastal – ing k).

20. mail ilmub Äripäeva raamatuklubi ja LHV koostöös „The New Trading for a Living“ eesti keeles.

Elderi tarkus on universaalne

Olen Elderi raamatut ise lugenud, seda on soojalt soovitanud Soome börsiguru Seppo Saario ning eestlaste rikkaks saamise eestkõneleja Jaak Roosaare. Tunnistan, et põhjalikumat, praktilisemat ning haaravamat raamatut kauplemise kohta pole mina oma eluajal veel lugenud.

Jah, Elder keskendub lühiajalisele kauplemisele ja tehnilisele analüüsile, mille roll pikaajalisel investeerimisel pole teab mis suur (intellektuaalselt paeluv on see sellegipoolest), kuid nii psühholoogia, distsipliin, riskide ja oma portfelli haldamine on universaalsed ning samavõrd olulised ka pikaajalisele investorile.

Tahtsin näha, kuidas raamatust loetut reaalselt börsidel rakendatakse. Samuti köitis mind mõte kohtuda teiste Elderi fännidega üle kogu planeedi, et selgitada välja, kas neile on vanameistri õpetuste järgmine tõepoolest edu toonud.

Lisaks soovisin puhtalt isiklikust uudishimust kasutada võimalust puhuda juttu kõige kõrgema lennuga siitkandist pärit börsihaiga. Pean ütlema, et pärast Elderiga vestlemist ja tema igapäevatöö köögipoole nägemist veendusin kahes asjas.

Edul on õnnega vähe pistmist

Elderi kogemust kuulates, tema tehinguid vaadates ja teiste kogenud kauplejatega vesteldes, tuleb tõdeda et õnne roll edu saavutamisel on minimaalne. Tõepoolest on kauplemise näol tegu tippsporti meenutava alaga ning nägin oma silmaga, kuivõrd ränga ja süsteemse tööga leib turgudelt lauale tuuakse.

Tõttöelda usun, et nii mõnigi pikaajaline investor ei vaevu tegema otsuste eel kaugeltki nii põhjalikku ja suurt eeltööd kui vilunud ja kasumlikud kauplejad. Samas leidus koolitusel palju neidki, kes Seppo Saario kombel Elderi õpetusi kasutades aegajalt lühiajaliselt kauplevad ja nõnda edukalt raha teenivad, kuid ei ole sellest teinud oma põhitööd. Seegi on võimalik, kuid siis ei maksaks loota ülearu vaimustavaid tulemusi.

Hollandisse tuli Elderit kuulama nii professionaalseid varahaldureid kui ka igapäevatöö kõrvalt hobikorras kauplejaid. Ettevõtjatest ja programmeerijatest, arstide ja ehitusinsenerideni. Et Eesti sugematega börsiguru meetodid päriselt töötavad, kinnitasid kõik minuga vestelnud kauplejad. Kas jätkub ka samavõrd oskust ja meelekindlust neid tarkusi rakendada, see on juba iseasi.

Hetkel kuum