• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kruuda, ütle Terele nägemist!

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Oliver Kruuda peaks loobuma Tere omaniku- ja juhirollist ning kindlasti ettevõtte müüma, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas.

  Reedeses Äripäevas kirjutasime, kuidas Oliver Kruuda on koostanud Tere saneerimiskava, mis vihastab võlausaldajaid.
  Äripäeva toimetuse meelest peaks Oliver Kruuda loobuma Terest, et seda ettevõtet oleks võimalik veel päästa. Õnnestunud müügitehingu korral saaksid rahumeelselt edasi minna nii senised võlausaldajad kui ka koostööpartnerid ja töötajad.
  Tugev firma
  Tere on Eesti piimasektori üks tuntuim ja pika ajalooga ettevõte. See on andnud tööd sadadele inimestele ning olnud koostööpartneriks paljudele ettevõtjatele. Aastatega on üles ehitatud tugev organisatsioon, mille hääbumisel kannataksid paljud.
  Äripäeva käsutusse saadud Tere saneerimiskavas kinnitab Kruuda, et ettevõte otsib aktiivselt võimalusi, et kaasata ettevõttesse investoreid või alternatiivselt võõrandada tootmisvarad osaliselt. Veelgi enam peaks meelt parandama, et huvilisi on palju ja läbirääkimised juba käivad. Kahjuks ei ole kindlustunnet, kui tõsiselt saab selliseid väiteid võtta enne tehingu toimumist, kuna Kruuda on ettevõtjana kaheldava usaldusväärsusega.
  Võlausaldajad tahavad raha võimalikult kiiresti
  Peagi hakkab kohus arutama Tere saneerimiskava, mis mõne võlausaldaja meelest on pelgalt aja võitmiseks. Võlausaldajad piimasektorist ootavad kiivalt, et Tere suudaks võimalikult kiiresti raha tagasi maksta, mistõttu ei olda nõus saneerimiskava toetama. Samuti on tülile andnud hoogu juurde vastuoluline toetuskiri, mille Tere kirjutas võlausaldajate nimel endale.
  Seetõttu peab Kruuda hoolega mõtlema, millest praeguses olukorras lähtuda: kas lähtuda Tere ehk ettevõtte huvidest ja võimalikult tõhusalt saada võlausaldajatega kokkuleppele, et jätkata senist teekonda, või anda endale aru, et praeguses keskkonnas oleks tal targem oma positsioon loovutada järgmisele julgele, keda nii kergekäeliselt ei hakataks materdama.
  Olukorras, kus Kruuda on kaotanud koostööpartnerite usalduse, ütleb värskelt Eesti Olümpiakomitee presidendiks valitud ärimees Urmas Sõõrumaa, et Tere suuromanikul on kohati vähe paindlikkust. Sõõrumaa usub, et saneerimisest võib asja saada, kuna Kruudal on selgroogu. Samas on oht, et kui Kruuda ei jäta jonni ja tahab lõpuks ikkagi ettevõtet hakata iseseisvalt päästma, siis võib Tere minna pankrotti ja laguneb.
  Tere suudaks hakkama saada ka Oliver Kruudata
  Pikalt Teret vedanud Kruuda on ettevõttega justkui sulandunud üheks: kui räägitakse Terest, siis tuleb paratamatult arvestada ka Oliver Kruudaga. Samas on ettevõtte piisavalt tugev, et suudaks Kruudata ka edaspidi tegutseda. Seda tõestavad juba ettevõtte ostust huvituvad Maag Grupp ja Raul Jeets, nagu väidab Postimees.
  Seetõttu tundubki, et lõpuks taandub Tere ja Oliver Kruuda koos jätkamine pelgalt usu küsimuseks, mis praegu tundub suuremate võlausaldajate hoiaku järgi tugevalt saneerimise vastu: Teret ei usaldata seni, kuni eesotsas istub Kruuda.
  Samas Kruuda ei leia, et ta oleks saneerimisplaanis midagi valesti teinud. Seetõttu tundubki, et on viimane aeg anda kombinaadi võti uuele omanikule ning ise võtta ette uus väljakutse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA Toidu-ja Ravimiamet hääletas kolmanda vaktsiinidoosi vastu
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Rahandusministri arvates võiks rahapesu andmebüroo litsentside andmise peatada
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.