Äripäev • 25. november 2016 kell 4:15

Sündiv ühendpank noppis ladvaõuna

Foto: Anti Veermaa

Erkki Raasukese lahkumine LHVst teeb investori mõtlikuks, kuid pank jääb ikkagi tugevate omanike headesse kätesse, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Erkki Raasukese nimi on kvaliteedimärk omaette.

Ülearu palju avalikult ei kõnele, aga kui midagi ütleb, kõlab kaugele vastu ja paneb mõtlema. Teeb asjad korda ka seal, kus pahandus lahti või segadus suur. Suurepäraste juhiomadustega, pangandust tunneb ja armastab. Kõigis töögruppides, kuhu vähegi kutsutakse, kujuneb iseenesest liidriks ja kõneisikuks.

Äripäeva toimetusel jääb üle Nordea ja DNB ühendpangale õnne soovida – väikesest Eestist võtsite kindlasti ühe võimalikest peavõitudest. Toimetusel on hea meel, et sündiv ühendpank valis kohapealse juhi Eestist ja et ta on avalikus elus hästi tuntud, laitmatu renomeega pangandusasjatundja ning mitmel moel tunnustatud juht: alles selle aasta kevadel võttis Raasuke igati teenitult vastu Eesti parima juhi tiitli.

Osteti müüti

Toimetus loodab, et Raasuke jääb arvamusliidriks ka ühendpanga juhina ning võtab alati vastu kõik ajakirjanike kõned. Seda enam, et ühendpanga plaanide kohta pole esialgu ülearu palju teada. Pole selge, kas ühendpangal on kindel plaan siinmail tegutsema jääda või toimub ühinemine Baltimaade äride mahamüümise sihiga. Vähemasti on üks Poola pank juba väljendanudki valmisolekut Nordea ja DNB Baltimaade ärid ära osta.

Vähemalt natukene ostis ühendpank endale siiski ka müüti. Kogu LHV edu pole ainuüksi Raasukese teene. Tänavu börsile tulnud ja agressiivselt laienenud LHV jääb ka pärast Raasukese lahkumist ikkagi headesse kätesse: Rain Lõhmus ja Andres Viisemann on kogenud ja enesekindlad, tuntud ja hea mainega, aktiivse hoiakuga omanikud, kes sekkuvad ettevõtte hea käekäigu hoidmisse ja selle edendamisse kindlasti ka grupi uue juhataja Madis Toomsalu ametiajal. Toomsalu on küll avalikkusele täiesti tundmatu, paremini teatakse Erki Kilu, kes jääb oma kohale. LHV-l on Raasukese ajal läinud suurepäraselt, kuid pole põhjust arvata, et edaspidi peaks tingimata kehvemini minema.

Tõsi, juhist sõltub väga palju. Raasukese läbini positiivsest imagost ja moraalsest autoriteedist on LHV-l palju kasu olnud. LHV aktsionärid reageerisid Raasukese lahkumisteatele pigem murega, osa oli väga pettunud. Üks päev on kahtlemata liiga lühike aeg, et aktsia liikumise edasist trendi ennustada, kuid mõningast ehmatust oli börsil märgata.

Kas ohumärk?

Paar protsenti miinust võib olla ka aktsionäride esialgne hämmastus ja emotsionaalne reaktsioon ootamatult tulnud uudisele, langustrendi algust selle pealt ette ütelda ei saa. Investorite emotsioonide taga olev mõttekäik võib aga olla järgmine: võib-olla ei ole LHV edulugu, mis väljastpoolt on paistnud nii ilus ja sile, äkki oli seestpoolt märgata mingeid ohumärke, millest avalikkus seni veel midagi ei tea?

Kawe Kapitali juhatuse liige Kristjan Hänni märkis Twitteris, et ühineval pangal on elu nüüd Raasukese võrra kergem ja LHV-l raskem. Käimatõmbaja, eestvedaja ja visionäärina tuntud Raasuke ilmselt näeb avalikkuse silmis mitme küsimärgiga ühendpanga juhtimises suuremat väljakutset, kui pisike, aga pealtpoolt igati sile LHV suudab pakkuda.

Hetkel kuum