Äripäev • 20. detsember 2016 kell 4:15

Kullasoonel

Juhtkiri  Foto: Anti Veermaa

Eile ilmunud Äripäeva dividendide edetabel, mis koostati 2015. aasta majandusaasta aruannete alusel, on kõige parem läbilõige kohalikule kapitalile kuuluvast ettevõtlusest.

Selles edetabelis on kõrvuti suurfirmade omanikud, kes on kindlustanud endale aastateks kõrge koha rikaste edetabelis, ja väikesed, aastas alla miljoni euro käivet tegevad ettevõtjad, kellel on olnud väga hea idee ja kes on leidnud endale kindla niši ning kelle jaoks ettevõtlus on pigem elustiil.

Kui võrrelda nelja viimast dividendide edetabelit, hakkab silma, et seekordse võitja Oleg Ossinovski enda firmast välja võetud 17 miljoni euro suurune omanikutulu oli erakordselt suur. Varasematel aastatel on võitjate summa jäänud 6–8 miljoni euro vahele.

Tuntud nimed

Rohkem aga edetabeli ülemises otsas suuri üllatusi või muutusi ei ole. Aastas miljon või rohkem teenivate ettevõtjate arv on püsinud viimastel aastatel 30–40 vahel. Seekord oli neid 36.Esikümnesse on viimasel aastal pääsenud ettevõtjad, kes on otsustanud võtta firmast omanikutulu üle kahe miljoni euro. Stabiilselt teenivad suuri summasid transiidiärimees Sergei Petrov, ehitusettevõtja Toomas Annus, telekomiäris tegutsev Vjatšeslav Rabotšev, Transgroup Investi omanikud Sergei Glinka ja Tatjana Liksutova. Need on nimed, mis on Eesti ärimaailmas tuntud juba pikalt.

Uued noored

Seda üllatavam on viimastel aastatel näha dividendide edetabelis uusi noori ettevõtjaid, kes on mõni aasta tagasi alustanud nullist. Seekord oli alla 30aastaseid dividenditeenijaid kokku 10, kellest umbes pooled on alustanud ettevõtjana ise ning teised on jätkanud isa alustatut.Viimaste aastate idufirmade aktiivne esiletõus on aidanud Eestis kasvatada ka mitu uut miljonäri, kelle jaoks Eesti ise on turuna jäänud kitsaks või ebahuvitavaks.

Parim näide sel aastal on CrabCADi rajanud Hardi Meybaum, kes oli edetabelis esimest korda ja kohe kõrgel kolmandal kohal 6,39 miljoni euroga. Järgmisel aastal ta küll langeb, sest võttis sel aastal dividende ainult miljon eurot, kuid võib arvata, et teda näeme tulevikus kõrgetel kohtadel Äripäeva rikaste edetabelis.Teine ettevõtjate uue põlvkonna näide on Priit Eiber, kes aitab USAs, Kanadas, Austraalias, Itaalias, Saksamaal ja Mehhikos asuvatel klientidel end internetis reklaamida. Lisaks mitmed mobiilimängude loojad, kes on viimasel paaril aastal alati dividendide edetabelis esindatud.

Viimasel aastal on kerkinud 200 edukaima omanikutulu teenija hulka pääsemise piir. Kui 2012. aastal jäi see alla 250 000 euro, siis eelmisel aastal oli 300 000 eurot. Kui tabeli ülemine ots püsib dividendimaksete suuruse poolest stabiilne, siis alumise otsa teenistus kasvab igal aastal suurte hüpetega.

See on muuseas ka hea uudis riigile, sest mida aktiivsemalt ja suuremate summadega võtavad ettevõtjad oma firmadest kasumit välja, seda parem on ka riigi maksutulu laekumine.Seega võib ka eile ilmunud edetabelit, küll mõnede maksuskeeme armastavate eranditega, nimetada ka Eesti suurimate maksumaksjate edetabeliks.Mündi teine pool on aga see, et dividendide väljavõtmine viitab kohalike kapitalistide investeerimisideede puudusele, mis võib järgnevatel aastatel väljenduda kesises majanduskasvu numbris.

Hetkel kuum