• Jaga lugu:

  Well done, TransferWise, kuid minge börsile ka!

  Ükssarviku oodatav IPO võib jätta Tallinna börsi vaeslapse ossa, kuid anda tõuke Eesti inimeste investeerimiskultuurile, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Foto: Anti Veermaa
  Äripäevale teeb head meelt rahvusvaheliste rahaülekannete teenust pakkuva TransfireWise´i edulugu, mis sai äsja kinnitust tippfondidelt kaasatava 292 miljoni dollariga.
  Uue rahastamisvooruga kasvab TransferWise´i väärtus 3,5 miljardi dollarini, mis muudab ta Eesti üheks kõige vägevamaks ettevõtteks ja Euroopa kõige kõrgema väärtusega finantstehnoloogia (fintech) firmaks. Lisaks sellele, et tegu on maailma ühe kiiremini kasvava tehnoloogiafirmaga, paistab ta seejuures silma ka kasumlikkusega, samas kui näiteks Uber ja Lyft on sügavas kahjumis ega lubagi niipea kasumit tootma hakata.
  TransferWise´i kaheksa aastat tagasi asutanud Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus trügisid Äripäeva rikaste edetabeli tippu juba neli aastat tagasi, kui ettevõtte väärtus ületas miljardi dollari piiri. Tagatulesid näitavad nad teistele veel aastaid. Ettevõtte osakuid müües saavad ka TransferWise´i töötajad nüüd firma edust osa ja ostavad näiteks maakodu, nagu Hinrikus Äripäevale ütles.
  Äripäev loodab, et Käärmann ja Hinrikus loorberitele puhkama ei jää ning teevad teoks oma lubaduse teha TransferWise´ist avalik ettevõte. Praegu lõikavad noorte eestlaste idufirmadest kasu asutajad, esimesed investorid ja nende võtmetöötajad. Börsile minekul on ettevõtte edukusest võimalik osa saada kõigil sellele panustada soovivatel Eesti väikestel ja suurematel investoritel, ehkki plaanitud rahastus lükkab selle teadmata tulevikku.
  Ilmselt on Cleveron ainus Eesti idufirma, mis peaks end IPO hetkel Tallinnas noteerima, sest riiklikul Arengufondil on ettevõttes 15% osalust. Teised meie uhked idud, lisaks TransferWise´ile ka Bolt, Veriff jt, noteeritakse suure tõenäosusega välisbörsidel. Seega peavad Eesti väikeinvestorid minema maailmast neid otsima ja ostma.
  Võimalus investorite arenguhüppeks
  Oleme aastaid oodanud Tallinna börsi elluärkamist ja siin uute firmade noteerimist, mis aitaks kasvatada väikeinvestorite arvu. Alustatakse ju investeerimist tavaliselt ikka kodubörsilt. Nüüd aga võib tekkida uus olukord, kus Eesti tulevased investorid jätavad kodubörsile investeerimise etapi vahele ja lähevad kohe maailma – nii nagu Eesti jättis vahele tšekiraamatud ja võttis kohe kasutusele pangakaardid.
  Mida rohkem ägedaid Eesti ettevõtteid börsile tuleb, seda rohkem Eesti elanikke saab motiivi investeerida ja seda kasulikum on see Eestile tervikuna. Ehk jõuame ühel hetkel järgi Rootsile, kus Bloombergi andmeil on 100% töötavast elanikkonnast investorid (kui mitte arvestada riikliku pensionisüsteemi erastatud osa, siis 80%).
  Eesti idufirmade sära paistab tihtilugu tulenevat sellest, kui minnakse uue ärimudeliga segama juba väljakujunenud traditsioonilist turgu, kus innovatsioon on soikunud endaga rahulolu merre. TransferWise tegi seda traditsioonilisel pangandusturul, kus pangad võtsid ebamõistlikult kõrgeid tasusid rahvusvahelistelt ülekannetelt. Bolt (Taxify) tegi seda taksonduses, Cleveron (posti)pakkide saatmises.
  TransferWise´i edu on siiski enamat briljantselt teostatud suurepärasest äriideest. Möödunud aastal võttis Euroopa Liit just nende mudeli rahaliikumise aluseks, keelates piiriülestel maksetel suured lisatasud. Nii muudetakse maailma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Raadiohommikus: kui palju kallinevad kinnisvara, kütus ja autod?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Ortodontide palgatase ulatub 9000 euro kanti
Kõige rohkem teenivad Eesti arstidest ortodontia eriala esindajad, kelle kuupalk oli märtsis keskmiselt 9082 eurot.
Kõige rohkem teenivad Eesti arstidest ortodontia eriala esindajad, kelle kuupalk oli märtsis keskmiselt 9082 eurot.