Luubi all: kaitsehangetel tasub värvikal militaarärimehel pilku peal hoida

    Ukraina sõja pealt kopsaka tulu teeninud Eesti militaarettevõtjal tuleb ka Eesti kaitsehangetel silma peal hoida, sest Eestiski on ettevõttel välja tulnud korruptsiooniohtlik olukord, rääkis Äripäeva uuriva ajakirjanduse saates “Luubi all” ajakirjanik Koit Brinkmann.

    Üldjuhul tahavad kaitseväe taustaga militaarettevõtjad hoida kulisside taha ja on enda tegemistega ettevaatlikud, kuid militaarkaupadega äri tegev Ants Põldsam ja tema ettevõte Bristol Trust on viimastel aastatel jõudnud korduvalt leheveergudele, sattudes alatasa sekeldustesse, avasid saates ajakirjanikud Koit Brinkmann ja Pille Ivask.

    Äripäeva artikkel näitas, kuidas Põldsam koos oma sakslasest tuttavaga vahendasid Ukrainale lasersihikuid ettevõttelt Leonardo, kus seesama sakslasest tuttav Haiko Dehnen ise töötas. Põldsami ja Dehneni ettevõtted pistsid 3,76 miljoni euro suuruse tehingu pealt taskusse 1,5 miljonit eurot.

    Brinkmann tõdes saates, et Ukrainas vohab endiselt korruptsiooniprobleem, mis üldisemalt selliseid sobinguid soodustavad.

    Tähelepanelik tuleb siiski olla ka Eesti kaitsehangetel. Brinkmann tõi välja, et kaks aastat tagasi kirjutas Õhtuleht, et Ants Põldsami firma Bristol Trust on andnud kaitseväe peastaabi planeerimisosakonna töötajale 30 000 eurot laenu. “See on ikkagi ju korruptsiooniohtlik olukord,” märkis Brinkmann.

    Lisaks Ukraina relvadiilile lahkasid ajakirjanikud saates ühistute ERIAL ja Intus näitel pikalt reguleerimata hoiu-laenuühistute probleemi ning mõtisklesid selle üle, kas nüüd võiksid ühistud lõpuks päitsed pähe saada.

    Saates osalevad Äripäeva uurivad ajakirjanikud Koit Brinkmann ja Pille Ivask, saadet juhib Kristel Härma.

    Illustratsioon: Jelena Tsenno

    • Luubi all
    • 28.03.2024
    KIIRUS:
    Luubi all: kaitsehangetel tasub värvikal militaarärimehel pilku peal hoida
  • Hetkel kuum