• Jaga lugu:

  Ettevõtte tõhusama valitsemise seos tulemuslikkusega

  Tartu Ülikooli strateegilise juhtimise õppejõud ja juhtimisnõustaja Virgo Süsi.Foto: teabevara.ee

  Äripäeva raadio saates „Teabevara tund” keskendutakse ettevõtete valitsemise ja tulemuslikkuse vahelistele seostele. Tartu Ülikooli strateegilise juhtimise õppejõud ja juhtimisnõustaja Virgo Süsi selgitab, kuidas ettevõtte tipptasemel tehtavad otsused toetavad tulemuslikkuse ja väärtuse kasvu. Saatekülalist küsitlevad majandusajakirjanik Villu Zirnask ja Äripäeva teabevara toimetaja Kai Koks.

  Virgo Süsi järeldused ja soovitused põhinevad Tartu Ülikoolis kaitstud doktoritööl, mis käsitleb väikeste ja keskmise suurusega eraettevõtete valitsemist Eesti ettevõtete näitel. Ettevõtete valitsemine (ingl corporate governance) on ettevõtete suunamise ja kontrollimise süsteem, mille raames jagatakse erinevate valitsemise mehhanismide abil ettevõtte omanike, nõukogu ja juhatuse vahel võim, rollid ja vastutusalad. Vastav rolli- ja võimujaotus mõjutab ettevõtte tipptasemel tehtavaid otsuseid ning seeläbi tulemuslikkust.
  Valitsemise mehhanismid jagunevad välisteks ja sisesteks. Välised mehhanismid – näiteks seadusandlus, kultuurilised normid, äritavad – on piirkonniti erinevad. Need mõjutavad ettevõtet väljast ja pole seega ettevõtte enda kontrolli all. Samas mõjutavad need siseste mehhanismide valikuid.
  Sisemisi mehhanisme – näiteks juhatuse motivatsioonisüsteem, aktsionäride leping, kontrollsüsteemid – kujundavad ettevõtted endale ise, et parandada tulemuslikkust. Tulemuslikkuse parandamisel on kaks poolt: negatiivsete tulemuste vältimine ning positiivsete tulemuste toetamine.
  Uuringud Eesti ettevõtete kohta näitasid aktiivse omaniku rolli tähtsust. Aktiivne omanik ei pea tingimata osa võtma ettevõtte igapäevasest juhtimisest, vaid võib osaleda eesmärkide seadmises ja strateegia koostamises ning juhtkonna toetamises sihtide saavutamisel.
  Küllaltki vähe kasutatakse väikeste ja keskmise suurusega eraettevõtete valitsemises nõukogu, millel on võimekus luua märksa enam väärtust. Lisaks kontrollimisele saab nõukogu oma teadmiste ja võrgustikuga pakkuda juhatusele ka tuge.
  Kuula saadet siit:
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Dow ja S&P 500 tõusid uute rekorditeni
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: aina uusi turge vallutav Eesti pank
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Majutusasutuste kogemused hullude klientidega: poissmehed leiavad alati vahukustuti üles
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.