Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Seadusemuudatus toob laiatarbekasutusse turvalised ja kvaliteetsed kaablid

  Foto: AS Draka Keila Cables

  1. juulist tuleb uutele hoonetele paigaldada senisest kõrgema standardiga kaablid ning see on suur samm edasi turu korrastumise suunas.

  - Toote nimi- CE-märgis- Tootja nimi- Tootja kontaktaadress- oimivusdeklaratsiooni number- Katsetuslabori nimi, võib olla ka 4-kohaline number- CPR-euroklass tähena ja vajadusel lisakriteeriumid

  “Seadusemuudatuse taust on turvalisus ning ohutus nii inimestele kui ka päästjatele tulekahju korral,” lausus Draka Keila Cables tootejuht Raigo Viltrop. “Lisaks korrastab muudatus turgu, kuna praegu on saadaval väga palju madalakvaliteedilisi tooteid,” lisas ta. 
  Ehitisele esitatavate tuleohutus- ja tuletõrje veevarustuse nõuete määruse järgi peab paigaldama enamikule ehitistele, mille ehitusluba on väljastatud alates 1. juulist, senisest rangema nõudega kaablid. “Kõige enam mõjutab muudatus ehitusfirmasid, kes ehitavad üle 26meetriseid kõrghooneid, milledel hakatakse nõudma kaableid Bca-klassi kategooriasse,” märkis Viltrop. 
  Seadusemuudatus ei mõjuta tööstushooneid, garaaže ega parklaid ning neile kehtib endiselt E-klassi ehk PVC-kaablite kasutusõigus. “Seda põhjusel, et paljud tööstused ja laohooned on suure ruumalaga hooned ning seal ei liigu nii palju inimesi,” selgitas tootejuht. Kuid arvestada tasub sellega, et kui PVC-kaabliga midagi juhtub, eritab see suures koguses söövitavaid gaase, mis omakorda kahjustavad elektroonilisi komponente, metallpindu ja seadmeid. Selle koristamine ja renoveerimine tähendab aga tööstuse puhul ebavajalikku seisakut. Ettevõtja enda huvides kasutada nõudest paremaid tooteid vähendamaks võimalikku seisakuaega. 
  Foto: AS Draka Keila Cables
  Vähem suitsu ja toksilisi gaase
  alogeenivabad kaablid tekitavad minimaalselt suitsu ning toksiliste gaaside kogus on märkimisväärselt väiksem. “Seega on õnnetuse korral koristusaeg oluliselt lühem, kuna halogeenivabad kaablid ei tahma ega määri nii palju ja ei tekita korrosiooni,” lisas tootejuht. 
  Samuti mõjutab seadusemuudatus elumajasid. Viltropi sõnul võiksid koduomanikud juba täna mõelda turvalisemate halogeenivabade kaablite paigaldamisele majapidamises. “Kaableid kasutatakse majapidamistes aastakümneid ning õnnetuse korral on erinevus väga suur. Tulekahju korral ei tekita kõige suuremat kahju kuumus ja leegid, vaid põlevad PVC-materjalid tekitavad toksilist suitsu, mis on elule ja tervisele palju ohtlikumad,” selgitas ta. 
  Selles videos näeb, kuidas põlevad PVC- ja halogeenivaba kaabel ning erinevus on tohutu. Halogeenivabad kaablid tekitavad tulekahju korral märkimisväärselt vähem tihedat ja toksilist suitsu. 
  Vaata videot!
   
  Kuus uut tulereaktsiooni klassi:
  Kuus uut tulereaktsiooni klassi:
  Ehitustoodete regulatsioon hõlmab seitset uut ohutusklassi A-st F-ni, kus A tähistab mitte-süttivat toodet ning F toodet, mille tulele reageerimise omadusi ei määrata. Uue klassifikatsiooni alusel liigituvad kaablid peamiselt B-, C-, D- ja E-klassi.
   
  Kaablite hinnaerinevus pole suur. Ühe elumaja peale kulub 600–800 euro eest kaableid ning halogeenivaba kaabli puhul tuleb sinna otsa liita 20 protsenti ehk ligikaudu 120 eurot. “120 euro pärast ei tasu riskida, seda enam, et nõue selliseid kaableid kasutada hakkab peatselt kehtima,” märkis Viltrop. 
  Näiteks meie põhjanaabritest rootslased läksid juba aasta tagasi täielikult halogeenivabade kaablite peale üle ning samuti on soomlased kõrgema standardiga kaableid kasutusele võtmas. Viltrop tõdeb, et ka eestlased hakkavad senisest enam kasutama D-kategooria kaableid, mis on kolmanda osapoole poolt sertifitseeritud. Neid leiab CE-märgistuse ja toimivusdeklaratsiooni järgi, mis garanteerib, et kaabel on sõltumatus laboris testitud. 
  AS Draka Keila Cables kuulub Itaalia kaablitootmiskontserni Prysmian Group, millel on 82 tehast ja 17 arenduskeskust Euroopas, Aasias ja Ameerikas.
 • Hetkel kuum
Marcus Keller: pool Eesti taastuvenergiast on illusioon "See, mis praegu ühiskonnas toimub, on haletsusväärne jalgade lohistamine"
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Prantsuse keskpankur ei muretse kallineva nafta pärast: olgem kannatlikud
Toornafta hindade tõus ja sellele järgnenud kütuste kallinemine ei muuda Euroopa Keskpanga väljavaadet ja eesmärki tuua 2025. aastaks inflatsioon 2 protsendini, vahendab Reuters.
Toornafta hindade tõus ja sellele järgnenud kütuste kallinemine ei muuda Euroopa Keskpanga väljavaadet ja eesmärki tuua 2025. aastaks inflatsioon 2 protsendini, vahendab Reuters.
Kinnisvaraturg istub põhjas: järgmisel suvel enam sama hinnaga osta ei saa Parkimiskoht ja panipaik topitakse vägisi tasuta kaasa
Igasügisesel suurel kinnisvarainvestorite kokkutulekul "Kinnisvaraseminar 2023" tõdesid arendajad ja tuntud kinnisvaragurud, et see, mis praegu toimub kinnisvaraturul, on järgmisel aastal möödanik. Põhi on käes just praegu!
Igasügisesel suurel kinnisvarainvestorite kokkutulekul "Kinnisvaraseminar 2023" tõdesid arendajad ja tuntud kinnisvaragurud, et see, mis praegu toimub kinnisvaraturul, on järgmisel aastal möödanik. Põhi on käes just praegu!
Reaalajas börsiinfo
Toiduauto ärimees suve halvimast festivalist: tegime 70 eurot kassat
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Maru Metalli juht kardab, et sektoris läheb raskemaks
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
Marcus Keller: pool Eesti taastuvenergiast on illusioon "See, mis praegu ühiskonnas toimub, on haletsusväärne jalgade lohistamine"
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
CUPRA avas ainulaadse garaaži uksed
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Rooma paavst palus hoiduda mängimast Ukraina relvaabiga
Rooma paavst ja Vatikani riigipea Franciscus ütles laupäeval, et mõned riigid "mängivad" Ukrainaga, kui algselt varustavad ukrainlasi relvadega ja siis kaaluvad kokkuleppest taganemist, vahendab Reuters.
Rooma paavst ja Vatikani riigipea Franciscus ütles laupäeval, et mõned riigid "mängivad" Ukrainaga, kui algselt varustavad ukrainlasi relvadega ja siis kaaluvad kokkuleppest taganemist, vahendab Reuters.
Olerex ja juhatuse liige said kaela kriminaalkahtlustuse "See on lavastatud süüdistus!"
Prokuratuur kahtlustab Olerexi ja juhatuse liiget Andres Linnast valeandmete esitamises, mis puudutasid eelmise aasta lõpus Eestisse saabunud kütust.
Prokuratuur kahtlustab Olerexi ja juhatuse liiget Andres Linnast valeandmete esitamises, mis puudutasid eelmise aasta lõpus Eestisse saabunud kütust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.