Artikkel
 • Kuula

  Eleving Groupi 2022. aasta EBITDA oli 71,8 miljonit eurot

  Finantstehnoloogia ettevõte Eleving Group on hoolimata ülemaailmsest majanduse aeglustumisest säilitanud püsiva kasvu ja kasumi. Eestis Mogo, Primero ja Renti kaubamärkide all tegutsev kontsern suurendas 2021. aastaga võrreldes netoportfelli 17,8%, korrigeeritud puhaskasum enne valuutavahetust oli 27,3 miljonit eurot.

  Kontserni 2022. aasta majandusaasta korrigeeritud kulumieelne ärikasum EBITDA oli 71,8 miljonit eurot, kasvades 2021. aastaga võrreldes 29,14%. Eelmise aasta korrigeeritud puhaskasum enne valuutavahetust saavutas kontserni kõigi aegade kõrgeima taseme, 27,3 miljonit eurot, mis on 8,8 miljoni euro võrra kõrgem kui 2021. aastal.
  „Alustasime 2022. aastat ettevaatliku optimismiga. Covid-19 pandeemia põhjustatud turbulents oli rahunenud ning paistis, et saame arvestada maailmamajanduse mõõduka ja prognoositava kasvuga. Geopoliitiline olukord aga muutus ning sõda Ukrainas mõjutas oluliselt turu ja makromajanduse prognoose. Keerulistest aegadest hoolimata oli tegemist meie kontserni ajaloo seni parima finants- ja tegevustulemuste aastaga,“ ütles Eleving Groupi tegevjuht Modestas Sudnius.
  Grupi aastane korrigeeritud käive (ei sisalda viivistest ja vahendustasudest saadud tulu) kasvas 175,9 miljoni euroni, kasvades varasema aastaga võrreldes 14,4%. Paindlikud rendi- ja tellimuspõhised tooted moodustasid aasta tuludest 50,8 miljonit eurot, näidates 2021. aastaga tulemustega võrreldes 91,1% kasvu, kuid langedes viimases kvartalis 4,8% võrra. Traditsiooniliste rendi- ja tagasirenditoodete tulu ulatus 68 miljoni euroni, näidates varasema aasta vastava perioodiga võrreldes 32,5% tõusu ning möödunud üheksa kuuga võrreldes 13,2% tõusu. Grupi tarbimislaenude segmendi tulu oli 57,1 miljonit eurot, kus 2021. aastaga võrreldes oli tagasiminek 12,1% võrra, kuid kasvades viimases kvartalis 4% võrra.
  Kontserni portfell kasvas 2022. aasta lõpuks 288,9 miljoni euroni, mis on ettevõtte jaoks rekordkõrge aastanäitaja. Ettevõtte sõidukiostu- ja tarbimissegmentide osakaal portfellis oli vastavalt 221,8 miljonit eurot ja 67,1 miljonit eurot.
  „Meie 2022. aasta põhieesmärk oli hoida portfelli kvaliteeti, suurendada tõhusust ja vähendada portfelli mahtu keerulistest geopoliitilistest oludest mõjutatud turgudel, samal ajal säilitades kontserni püsiv kasv. Keskendusime rohkem juhtimise tõhususele, kulude optimeerimisele, hoolikale kapitalijuhtimisele ja veidi konservatiivsemale ärimudelile. See tasus end ära,“ ütles Sudnius.
  Eleving Groupi finantsjuht Maris Kreics ja tegevjuht Modestas Sudnius.Foto: Kaspars Dobrovolskis
  Möödunud aasta neljandas kvartalis jätkas kontsern kohalike võlakirjade emiteerimise programmi Keenias. Võrreldes kolmanda kvartaliga õnnestus ettevõttel viimases kvartalis võlakirjade müügist kaasatud vahendite mahtu pea kahekordistada, jõudes 7,3 miljoni euroni.
  „Kõiki asjaolusid arvesse võttes näeme portfelli veidi aeglasemat kvartalikasvu, kuid ebakindlatel aegadel on võimalike riskide maandamine olnud meie teadlik valik. Meil õnnestus hajutada portfelli eri turgudel ja sõja negatiivset mõju leevendasime mõjutatud turgudel mahu vähendamisega. Kontserni rahastamisstruktuur on endiselt mitmekesine ning annab meile võimaluse kaasata erasektori vahendeid kohalikel turgudel, eelkõige Aafrika piirkonnas,“ kirjeldas Eleving Groupi finantsjuht Maris Kreics.
  „Järgmistel kvartalitel keskendume kontrollitud kasvule ja täiustame olemasolevaid tooteid, et tagada portfelli kvaliteet. Jälgime tähelepanelikult finantsturgude arengut ja peame silmas, et meie Läti kohaliku kolmeaastase võlakirja lunastustähtaeg saabub järgmisel aastal,“ lisas Kreics.
  2023. aasta veebruaris sai Eleving Group Nasdaq Baltic Awards'il esikoha First North võlakirjanimekirja ettevõtete hulgas parimate investorsuhete kategoorias. Eleving Group’i esindajate sõnul on see Baltikumi tasandil oluline tunnustus, mis peegeldab eelnevatel aastatel investorsuhete valdkonnas tehtud edukat tööd.

  Eleving Group koosneb mitmetest rahvusvahelistest finantstehnoloogia ettevõtetest. Eestis tegutseb Eleving Group kaubamärkide Mogo, Primero ja Renti all. Kontsern tegutseb kolmel kontinendil sõidukiostu ja tarbimislaenude segmentides, pakkudes täiendavaid finantsvõimalusi ning muutes oma tegevusriikides oluliselt finantsteenuste valdkonda. 2012. aastal Lätis asutatud ettevõte on märkimisväärselt muutnud autode soetamise viisi. Esimesel tegevusaastal üle Baltikumi laienenud ettevõte jätkas laienemist ka järgmistel aastatel ning osutab nüüd aktiivsel teenuseid 13 turul. Lätis asuva peakorteriga kontsern tegutseb Baltikumis, Kesk-, Ida- ja Kagu-Euroopas, Kaukaasias, Kesk-Aasias ning Ida-Aafrikas. Kontsern on kahel järjestikusel aastal (2020, 2021) olnud ajalehe Financial Times 1000 kõige kiiremini kasvava Euroopa ettevõtte seas.

 • Hetkel kuum
Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Euroopa keskpangad tõstsid taas intresse
Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
Fedi intressitõus suunas Wall Streeti neljapäeval kevadisse rohelusse
Neljapäev kulges USA turgudel eilse Fedi intressitõusu järellainetuses: kauplemispäeva lõpuks oli S&P 500 tõusnud 0,3 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,2% kõrgemal ja tehnoloogiaindeks Nasdaq Composite lõpetas 1 protsendi rohelises.
Neljapäev kulges USA turgudel eilse Fedi intressitõusu järellainetuses: kauplemispäeva lõpuks oli S&P 500 tõusnud 0,3 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,2% kõrgemal ja tehnoloogiaindeks Nasdaq Composite lõpetas 1 protsendi rohelises.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Konkurentsiamet sunnib Elektrilevi katkestusi kiiremini kõrvaldama
Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
Siseminister Elmar Vaheri kriminaalasjast: puudub kahtlus, et oleks teisi fiktiivseid lähetusi
Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.
Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.