21. veebruar 1996 kell 22:00

Opmann sööb sõnu

Pärast seda, kui rahandusminister Mart Opmann oli teada saanud, et tänases Äripäevas ilmub tema teisipäeval pärast valitsuse istungit Äripäeva reporterile antud kommentaar, teatas Opmann, et reporter on käitunud häbematult. Kuna see reporter olin mina, siis pean vajalikuks seda asja selgitada.

Nimelt palusin Opmannil kommenteerida, miks võttis valitsus erastamisprogrammist välja Moe ja Rakvere piiritusetehased. Opmann põhjendas valitsuse otsust alkoholiseaduse puudumise ja Soome alkoholitootja Alko huviga piiritusetehaste ja Liviko erastamise vastu. Kuna Opmann ei soovinud kommentaari andes jääda anonüümseks, siis pidasin vajalikuks Opmanni seisukoha ka lugejateni tuua.

Minule kui ajakirjanikule oli rahandusministri kommentaar väga huvitav, sest seni ei ole ükski ajakirjanik suutnud tõestada, et mõni erastamisagentuuri nõukogu liige ei ole otsuseid tehes erapooletu. Pärast Opmanni antud kommentaari tekib aga tahtmatult küsimus, kui palju on Eestis seni erastatud riigiettevõtteid, mis on mõne ministri abiga kellegi käpa alla mängitud. Või palju on neid, mille erastamine on edasi lükatud sellepärast, et mõnele praeguse valitsuse liikmele ei meeldi võimalik erastamiskonkursi võitja.

Ilmselt sai päev hiljem ka Mart Opmann aru, et tema antud kommentaar ei ole sobilik rahandusministri ametit pidavale mehele, kuid miks peab Opmann häbematuks reporterit, kes tema mõtted kirja pani?

Olen seisukohal, et erastamisagentuuri nõukogu liikmed peavad otsuseid tehes olema sõltumatud, kuid kahjuks näitab Opmanni Äripäevale antud kommentaar ja rahandusministri hilisem reageering, et tegelikult see nii ei ole. Jään lootma, et järgmiste riigivara erastamist puudutavate otsuste langetamise juures ei viibi enam Mart Opmann.

Hetkel kuum