24. märts 1996 kell 22:00

Elektroonikakaupade kontroll rangemaks

Euroopas kehtivate normide kehtestamine on praegu arutusel, rääkis Jõema. Tüübiheakskiitu nõudes saab tema sõnul kaitsta tarbijat ja ümbritsevat keskkonda võimalike seadme tekitatavate häirete eest.

Toodete tehnilisi puudusi võib jagada kaheks, ütles Jõema. Ühed on niisugused, mille tööd häirivad ümbritsevast keskkonnast tulevad segajad, selgitas ta. Teised on sellised tooted, mis kiirgavad häireid ümbritsevasse keskkonda, lisas Jõema.

Viimasesse gruppi kuuluvad raadiojaamad ja traadita telefonid. Jõema sõnul üritab elekterside inspektsioon reguleerida just nende toodete importi Eestisse.

«Üritame piirid kinni panna ja takistada nende sissevedu,» rääkis ta.

Jõema tõi näiteks madalatel raadiosagedustel töötavad traadita telefonid, mis võivad põhjustada häireid tema tööpiirkonna lähedal olevates televiisorites. Tüübiheakskiiduga varustatud märgetega kaupade puhul oleks tema sõnul ka kindlustatud, et seade suudab töötada häireteta.

«Näiteks 4000kroonine nn kollane teler ei pruugi olla kaitstud suvaliste kiirguste eest,» rääkis Jõema.

Selletaolisi juhtumeid on tema sõnul tulnud viimasel ajal ette näiteks Viljandi maakonnas, kus ringhäälingu saatekeskuse ja Baltcom Eesti ASi peilerikeskuse saatjate koosmõjul hakkasid ümberkaudsed tehnilistele normidele mittevastavad telerid piiksuma.

Jõema ütles, et kui tüübiheakskiitu hakatakse nõudma, siis puudutab see rohkem Aasia riikides valmistatud tooteid. «Tuntud firmad pööravad enamasti tehnilisele kooskõlastusele rohkem tähelepanu,» lisas ta.

Hetkel kuum