16. mai 1996 kell 22:00

Liidu petmine narkoärist tulusam

Riikidevahelise avatud turu loomise ambitsioon on avanud hulgaliselt võimalusi kuritegelikele grupeeringutele ning teinud Euroopa Liidust ning ühisturust petturite eldoraado.

«Organiseeritud kuritegevus jõudis ammu äratundmisele, et pettus sigarettide, suhkru, piimapulbri ja loomalihaga on tulusam ning vähem riskantne kui heroiini edasitoimetamine,» ütles europarlamendi president Klaus Haensch pärast eelmisel kuul toimunud ELi pettusealast konverentsi.

Liikmesriikide finantstegevuse kontrollimise ning pettusega võitlemise eest vastutava Euroopa komisjoni liikme Anita Gradini esitatud arvud on ärevust tekitavad: mullu kadus ELi kassast ligikaudu 16,65 miljardit krooni, mis vastab 1,4 protsendile ELi eelarvest. 1994. a peteti liidult välja kokku 14,5 miljardit krooni.

Aasta jooksul avastati ligikaudu 4700 pettusjuhtu. Ligi pool ELi esinevast pettusest on põllumajandussektoris, kuid pettureid meelitavad ligi ka sotsiaal- ja regionaalsed toetused ning teadusstipendiumid. Neljal juhul viiest raha lihtsal kaob.

Anita Gradini sõnul ei tegele pettusega mitte üksikud talupidajad, vaid suured kuritegelikud grupeeringud, kelle hulka kaasatakse üha enam Kesk- ja Ida-Euroopas tegutsevaid rühmitusi. «Suuresti on sellesse segatud riigid, mis koputavad liidu piiril, taotledes sisselaskmist,» ütles Gradin.

Suur probleem on pettused tollitariifide ning maksudega. 1995. a jäi EL kassasse neist allikatest laekumata 735 miljonit ECUd ehk 11 miljardit krooni. Nn transiidipettuse korral kaovad kaubad teel ning need realiseeritakse illegaalselt, vältimaks sel moel lõivude ja maksude tasumist saadetise lõpp-punktis. Iga selline veoautotäis sigarette läheb ELile laekumata tulu näol maksma miljon eküüd (14,9 miljonit krooni). REUTER-DN-ÄP

Hetkel kuum