18. juuni 1996 kell 22:00

Telia tungib Soome

Neljandik Telivo aktsiatest jääb endiselt IVO omandusse. Tehingu tulemusena saab Rootsi Telia oma kontrolli alla 10% Soome väliskõnede ja 4% sisemaiste kaugekõnede turust.

Kuna Telivol on mobiiltelefonside litsents, siis jõuavad rootslased Telivo kaudu ka Soome mobiilsideturule, millest Telia on olnud pikemat aega huvitatud.

Telia tegevdirektori Lars Bergi sõnul sooviks Telia saada Telivo kaudu kõiki teenuseliike pakkuvaks teleoperaatoriks Soome turul, pakkudes samu teenuseid mis Rootsis. «Telivo ost on Telia jaoks loomulik samm turu võitmisel, mis ulatub praegu lisaks Rootsile Norrasse, Taani ja Balti riikidesse.»

1993. aastal asutatud Rootsi riigiettevõte Telia on püüdnud Soome turgu haarata juba pikemat aega. Varasemast ajast on Telial Soomes neli tütarfirmat, mille käive ulatub enam kui saja miljoni margani. Firmade peamised tegevusalad on telefoniseadmete ja mobiiltelefonide, samuti turvatelefonide ja teleteenuste müük ning firmatelefoniregistrite koostamine.

Telia mullune käive oli ligikaudu 27 miljardit Soome marka.

Imatran Voima peadirektor Kalevi Numminen põhjendas Telivo aktsiate müüki Teliale sellega, et IVO ei suuda üksinda investeerida Telivosse nii palju, kui kiiresti kasvav telekommunikatsiooniturg seda nõuab.

«Selleks et olla edukas tihedas konkurentsis, peab teleoperaator olema piisavalt suur. Seetõttu püüti Telivole leida partnerit, kellel on piisavalt võimalusi arendada firma tegevust,» ütles Numminen. STT-ETA

Hetkel kuum