24. september 1996 kell 22:00

Kas intresside alanemine mõjutab ettevõtte arengut?

Intressi langemine on tunda selles, et laenu ei taheta enam anda. Ilmselt on pankadel likviidset vara nii palju, et nad on sunnitud protsenti alandama. Need projektid, mis enne olid väheefektiivsed, võivad nüüd muutuda efektiivsemaks. Kahtlemata on intressi vähenemine positiivne.

Kui Wiklar teeb puhast tellimustööd ja aktiivselt ei investeeri, siis ta praktiliselt laenu ei vaja. Kui aga ehitada läänelikumate mallide järgi, kus ehitusettevõttel peab olema päris palju käibevahendeid, siis Wiklari-sugusel ettevõttel oleks vaja ühes kuus viis kuni kuus miljonit krooni laenuressurssi.

Ma olen veendunud, et väikeettevõtjal on intresside langemise teadetest rõõmu vähe. See puudutab reeglina pankade suurkliente, kes tõenäoliselt seda soodusintressi kasutada saavad. Väikeettevõtte jaoks kehtib selline turu keskmine, 18--20 protsendist lähtuv laenuintress.

Selles ei saa muidugi süüdistada pankasid, sest väikeettevõtluse arendamine on rohkem riikliku poliitika üks osa.

Lõpmata meeldiv oleks, kui intressi alanemisest väikeettevõtja ka kasu saab, kuid jääme realistideks -- intresside langus väikeettevõtjat ei puuduta.

Kuna Arla Eesti on ühe suure kontserni tütarettevõte ja meil ei ole Eestis laialdast tegevust, siis ei ole intressi alanemine meid kuidagi ka mõjutanud. Kindlasti see aga ettevõtteid mõjutab ja see on positiivne. Meie firmal pole olnud vaja Eestist raha laenata, kui aga ettevõte laenu võtab, siis on väga hea, kui laenuintress kukub.

Küsimus on ka selles, et kas intressi alanemine on tingitud sellest, et stimuleerida ettevõtteid rohkem laenu võtma. Võib-olla hakatakse siis ka talupidajatele rohkem laenu andma.

Ma loodan, et ka talupidaja hakkab rohkem laenu saama, sest seni on see probleemiks olnud, kuna talupidajal ei ole piisavalt tagatist ja teda ei usaldata.

Augustis toimunud intresside langus pole EK-le otsest mõju avaldanud, kuid aastane trend on kindlasti mõjunud. Kõik investeeringud muutuvad tasuvamaks. EK-l selliseid projekte pole, mis varasemal perioodil oleks pandud sahtlisse või riiulile ootama paremaid aegu, millal laenuintress langeb ja nende realiseerimine muutub odavamaks.

Kui maailmaturu hinnad on järgmisel aastal enam-vähem normaalsed, siis on meie müügikate suurem kui pankade intress.

Praktiliselt kõik suuremad investeeringud teeb EK koostöös krediidiasutustega, sest käibest pole meil võimalik väga palju raha kõrvale panna, ja sellepärast on investeerimisprojektid kõik laenu peal.

Hetkel kuum