• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigikogu tahab võidelda korruptsiooniga

  Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Daimar Liivi sõnul on korruptsioonivastase seaduse põhiidee riigi ametiisikute majandushuvide avalikustamine ja selge kontrolli omamine nende majandushuvide üle: «Kes, kellele ja kuidas majanduslike huvide deklaratsiooni esitab ning kes teostab selle üle kontrolli.»
  Seadus peab sätestama korruptsiooni vältimise ja korruptsiooniga seotud isikute vastutuselevõtmise alused.
  Tõnisson märkis, et siin ei saa Eesti võtta malli Lääne-Euroopast, kus toimib nii moraal kui eetika, mistõttu meie seadus peaks olema väga konkreetne. Praegune seaduseelnõu seda ei ole. Vastupidiselt leidis Liiv, et valitsuse esitatud seadus on liiga detailidesse laskuv.
  «Mis on näiteks korruptsioonikahtlus ja kellel see võib tekkida,» päris reformierakondlane Rein Voog.
  Justiitsminister Paul Varul nentis, et seaduses on palju üldisi termineid ning konkreetsete piiride määratlemine on sageli raske. Nii keelab seadus ametisikul kingituse vastuvõtmise, kuid tema naisel mitte.
  Arvo Sirendi maaliidust nentis, et lõplikku korruptsiooniseadust ei olegi ilmselt võimalik valmis teha, kuna elu ise annab üha uusi võimalusi.
  Kõige suuremat diskussiooni tekitas nende punktide loetelu, mida ametiisik peab esitama oma majanduslike huvide deklaratsioonis.
  «Suvila Hawaiil tuleb deklareerida, pangakontodel olevat summat mitte,» ei olnud Jaanus Männik maarahva erakonnast rahul justiitsministri väitega, et viimasel puhul on tegemist pangasaladusega. Lembit Arro maaliidust ei pidanud loogiliseks, et kui tuleb deklareerida oma võlgu pankadele, siis miks ei tule deklareerida kontol olevat raha.
  Kellel ja millistel puhkudel on õigus kontrollida ametiisiku pangakontot, on seaduseelnõus jäetud määratlemata. Varuli sõnul on see küsimus jäetud laiale ringile, kes peab otsustama, kellele ja millal kontrollõigused anda.
  Uno Mereste reformierakonnast sõnas, et kuigi uue korruptsiooniseaduse vajadust põhjendatakse vajadusega parandada sõnastust, on see läinud palju hullemaks. Riigikogu õiguskomisjoni ettepanekul jäi muudatusettepanekute esitamise tähtajaks 14. oktoober.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Microsoft ostab megatehingus ühe maailma suurima mängutootja
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Venemaa gaasijuhe kuumutab Saksamaa koalitsiooni lõhenemist
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.