27. november 1996 kell 22:00

Oru turbakombinaadi pankrot ei tekita briketikriisi

Tallinna kütteturustuse direktori Teet Tikko sõnul on võimalus, et Oru turbakombinaadi pankrotistumise tõttu tekib briketikriis, väike. Kriis on ebatõenäoline juba seetõttu, et turul liigub palju imporditud küttematerjale, lisas ta.

Tallinlased saavad osta Valgevenest imporditud briketti, mille kogused on kütteturustuse direktori sõnul piiramatud. «Valgevene brikett ei erine Eesti omast kvaliteedilt ega hinnalt,» lausus Tikko. Ta ei näe ka võimalust, et kriis võiks tekkida Oru tehase piirkonnas, sest sealseil elanikel on lihtne üle minna puiduküttele.

Tallinna briketivajadus on aastas 15 000 tonni. Orust on Tallinn viimasel ajal saanud ca 4000 tonni briketti aastas.

ASi Tootsi Turvas direktori Kai Mäelehe sõnul ei suuda Tootsi briketitehas täies mahus täita Oru kohta. Mäeleht peab tähtsaks Rootsi partneriga sõlmitud lepingu täitmist, vastasel juhul ei osta Rootsi enam kunagi Eestist briketti. Kuni 2004. a kehtiva lepingu järgi tarnivad Oru, Tootsi ja Sangla iga aasta Rootsi 80 000 tonni briketti. Tootsi osa selles on praegu 55 000 tonni.

Hoolimata teisipäeval välja kuulutatud Oru turbakombinaadi pankrotist saaks tehas tööd jätkata, kui saavutataks kokkulepe REga Eesti Energia. Oru võlgneb Eesti Energiale 3,2 mln krooni. ÄP

Hetkel kuum