5. jaanuar 1997 kell 22:00

Kinnisvaraturg pole talveunne vajunud

Kinnisvaraturu elavnemisest annab märku tendents, et erilist jõulurahu pole saabunud. Vastupidi, Tallinna kinnisvaramaaklerite kinnitusel jätkus aastavahetuse eel aktiivne tehingute sõlmimine. Veidi rahulikum on jaanuarikuu alguse paar nädalat, mil inimesed toibuvad pühadeaegsest tarbimisshokist, kuid eelmise aastaga võrreldavat mõõnaperioodi ei tõota siiski tulla. Aktiivsemad on viimastel nädalatel olnud eelkõige korteriostjad, äripindade turg oli loid. ERI Kinnisvarabüroo kinnitusel andsid aasta lõpule ilmet eelkõige kallid ostu-müügi tehingud.

Kinnisvaraturu stabiliseerumisest annab märku ka hinnatõusu aeglustumine. Kui kolm aastat tagasi ulatus korterite aastane hinnatõus sõltuvalt asukohast ja kvaliteedist kuni 100%, siis eelmise aastaga suurenesid kinnisvarafirma Mendelson & Co andmetel Tallinna korterite keskmised hinnad vaid 14%. Suurt üleüldist hinnatõusu ei peaks kaasa tooma ka alanud aasta, kuid hindade diferentseerumine süveneb veelgi sõltuvalt asukohast ja kvaliteedist.

Äripindade osas prognoosib Pindi Kinnisvara kesklinna n-ö kuumemate piirkondade (näit Estonia pst ja Narva mnt algus, Viru tn) hindade väikest langust. Seevastu südalinnast kaugemale jäävate äripindade (näit Gonsiori tn, Tartu mnt algus) hinnad peaksid veidi tõusma ja hinnakäärid seetõttu koomale tõmbuma. Järjest enam omab tähtsust ruumide kvaliteetne remont ja soodsad parkimisvõimalused. Ehitustegevuse hoogustumine ja erastamise jätkumine peaks pakkumist kinnisvaraturul suurendama.

Hetkel kuum