20. aprill 1997 kell 22:00

Dow Jonesi indeks tegi rekordilise tõusu

Kui paar eelnevat nädalat liikusid aktsiate hinnad Wall Streetil languse suunas, siis eelmisel nädalal hakkasid need kiiresti tõusma. Dow Jonesi tööstuskeskmine tegi nädala kokkuvõttes kõigi aegade rekordilise tõusu, 311,86 punkti, 6703,55 punktile. Eelmine rekord pärineb möödunud aasta 2. augustiga lõppenud nädalast, kui Dow kerkis viie päevaga 206,77 punkti. Aktsiate hinnad said tugeva tõuke üles, kui teisipäeval avaldatud tarbijahinnaindeks tõusis 0,1%, mis jäi alla oodatud 0,2protsendilisele tõusule. Isegi kui Dow jätkab viimase kuu aja ligi 10protsendilise languse tagasitegemist, usuvad analüütikud, et aktsiate hinnad jäävad lähemas tulevikus küllaltki kõikuvaks. Dow suurimad tõusjad olid Philip Morris (+6,3%) ja Exxon (+3,9%).

Wall Streeti ülemöödunud reedese suure kukkumise mõjud jõudsid Euroopa börsidele möödunud esmaspäeval. Stockholmi börsi üldindeks, VA-indeks, langes esmaspäeval 1,1%, 2603,68 punktile. Kiirele langusele järgnes aga veelgi kiirem tõus, kui aktsiate hinnad Wall Streetil hakkasid nädala alguses, avaldatud soodsate inflatsiooninäitajate mõjul kiirelt tõusma. Teisipäevase 2,4protsendise tõusu järel 2665,92 punktile Stockholmi börs rahunes ja väga vaikses ning rahulikus kauplemises jäid aktsiate hinnad püsima saavutatud tasemele. VA-indeks lõpetas nädala 2651,36 punktil. Reedest langust juhtinud Astra aktsia langes päevaga 5 krooni, 342,5 kroonile. Ainsana trotsis turu üldist langustrendi metsasektor, tõustes 0,6%.

Just nagu Stockholmi börs, tegi esmaspäeval languse läbi ka Helsingi börs. Ookeanitaguste heade uudiste mõjul järgnes nädala teisel poolel mõõdukas tõus ja HEX-indeks lõpetas reedel 2823,8 punktil (nädalaga +0,43%). Reedel toetas Helsingi börsi tõusutrendi tehnoloogiasektori tõus New Yorgis. Helsingi börsi ja NYSE tehnoloogiasektori vahel valitseb otsene seos, kuna mõlemas kohas on võimalik kaubelda Nokia aktsiaga. Nokia aktsia hakkas reedel pärast NYSE avanemist Helsingis kiiresti tõusma, kerkides sulgemise hetkeks 2,0 marka, 299,0 margale. Edukas oli ka metsasektor, tõstes reedel 0,83%. Analüütikute arvates oli tegemist fundamentaalse nõudlusega ja metsafirmade aktsiad võivad tõusu jätkata ka järgmisel nädalal.

Möödunud nädalat alustas RTS-indeks ligi 3protsendise langusega, järgnevatel päevadel tegi aga kaotatu tasa ja lõpetas reede õhtul 299,06 punktil (nädalaga +1,4%). Maaklerite sõnul on turu liikumise võtmeks endiselt välisinvestorid. Hetkel on nende huvi suhteliselt napp, keskendudes peamiselt Moskva Energia, Surgutneftegazi ja Rostelekomi aktsiatele. Analüütikud ei usu olulisse hinnatõusu enne maikuu keskpaika, kui USA föderaalreserv arutab intressimäärade tõstmise küsimust. Lahendust hakkab saama Gazpromi ja Venemaa valitsuse vaheline tüli. Gazprom nõustus maksma ligi poole 2,6 mld USD suurusest maksuvõlast ja vastutasuks säilitab ettevõte kontrolli oma riigi valduses olevate 35% aktsiate üle.

Riia börs liikus kogu eelmise nädala languse suunas. Saule10 indeks langes nädalaga 8,87 punkti (-5,3%), 159,35 punktile. Börsi päevakäibed möödunud nädalal jäid 73 ja 130 lati (1,7--3 mln kr) vahemikku. Nädala kogukäive oli 495 723 latti (11,7 mln kr). Käibelt enimkaubeldud oli Daugavpilsi ketitehas (141,9 mln latti). Eelmisel nädalal toimus Daugavpilsi ketitehase aktsionäride aastakoosolek. Otsustati kogu eelmise aasta kasum (1,06 mln latti) reinvesteerida ja dividende mitte maksta. Käesolevaks aastaks prognoosib ettevõte kasumiks 615 000 latti. Mai alguses peaks jõudma Riia börsi põhinimekirja uus aktsia, Riia laevaremonditehase aktsia. 14. aprillil müüdi 8,4% ettevõtte aktsiatest avalikul pakkumisel hinnaga 1,39 latti aktsia.

Aktsiahinnad Leedu rahvuslikul väärtpaberibörsil nädala kokkuvõttes langesid. A-nimekirja aktsiate baasil arvutatav Litin-A indeks langes nädalaga 138,4 (-5,38 %), 2434,4 punktile. Nelja põhinimekirja aktsia baasil arvutatav Litin-indeks langes ülemöödunud reedeselt 988,55 punktilt 955,16 punktile eelmise reedel ehk 3,38%. Käibelt enimkaubeldud oli eelmisel nädalal Leedu Gaasi aktsia (0,98 mln litti ehk 3,4 mln kr). Järgnesid Rokiskise juustuvabrik 0,80 mln litiga ja Balti laevaremonditehas 0,46 mln litiga. Ametlikus nimekirjas kaubeldav Hermise pank teatas möödunud nädalal, et plaanib osta ?iauliai panga aktsiate kontrollpaki. Reedel algas Hermise panga 460 000 aktsia emissioon, hinnaga 150 litti tükk.

Hetkel kuum