26. mai 1997 kell 22:00

Prantsusmaa parempoolsus vangub

Analüütikuist enamik arvab, et pahempoolse opositsiooni saavutatud 4,5% edu I voorus näitab rahulolematust Alain Juppé karmi säästupoliitikaga. Kuid arvamusinstituudid on seisukohal, et pühapäeval peetavas II voorus on lõplik võitja veel lahtine.

Peaminister Alain Juppé, kes kommenteeris valimistulemusi Bordeaux's, ütles, et on rahul I voorus sotsialist Gilles Savary vastu saadud 38,6% häältega ning soovitas valijatel enne II voorus hääletamist väga tähelepanelikult järele mõelda, et Prantsusmaa ei läheks 21. sajandisse sotsialistide vanade poliitiliste lahendustega, mis on kõikjal ebaõnnestunud.

Sotsialistide liider 59aastane Lionel Jospin lubab võidu korral luua 700 000 uut töökohta, alandada nädala töötundide arvu 39-lt 35-le, ilma et palk väheneks, ning ühineda loodava Euroopa rahaliiduga, mille vastu on muuseas sotsialistide partner, kommunistlik partei. Valijatel on siiski Jospini lubaduste täitmisse vähe usku.

Kommenteerides ettevaatlikult I vooru tulemusi, sõnas Jospin, et valijad on näidanud, et soovivad tulevikus pahempoolsemat poliitikat, ja lubas paremini tasakaalustada eelarvet ja ajada humaansemat sotsiaalpoliitikat kui senine valitsus.

Valimiste esimeses voorus saatis suur edu paremäärmuslikku Le Peni rahvusrinnet, mis kogus ligi 15% häältest ehk tunduvalt rohkem kui neli aastat tagasi (12,7%). On võimalik, et Le Pen võib saada uue valitsuse moodustamisel kaalukeeleks.

President Jacques Chirac on valijaid hoiatanud, et tema tulevane koostöö sotsialistliku valitsusega võib ohtu seada Prantsusmaa Euroopa-poliitika. Tema väite pareeris ELi komisjoni endine esimees Jacques Delors, kes sotsialistina kinnitas, et sotsialistid järgivad Maastrichti lepingut sama kindlalt nagu kodanlikud parteid. REUTER-DI-ÄP

Hetkel kuum