1. juuli 1997 kell 22:00

Tööstus on kosumas

Statistikaameti tööstus-ja energiastatistika sektori juhataja Rita Raudjärv rääkis, et üldise tootmise kasvu juures oli mõneti üllatav toiduainetetööstuse toodangu kasv. Tootmine kasvas seal 12,6%. Seni on see tööstusharu möödunud perioodidega võrreldes pidevalt langenud. Teine üllataja on Raudjärve sõnul ehitusmaterjalide tootmise kasv, mis oli 34,8%.

Toiduainete tööstuse kasvu peamise põhjusena nimetas ta kalatööstuse kasvu. «Kalatööstusel on ekspordi osa väga suur ja see kasvab pidevalt,» lausus Raudjärv.

Veel märkis ta ära piimatööstuse head näitajad, mis on toiduainetööstuse kasvule suuresti kaasa aidanud.

Ehitusmaterjalide tootmise suurenemine on Raudjärve sõnul põhjendatav eelkõige asjaoluga, et selle tootmisharu võrdlusbaas oli väga madal. Seal on toimunud mingi elavnemine, mis on toonud kaasa tootmise järsu suurenemise.

Kehvadest näitajatest rääkides mainis Raudjärv jahu ja tangainete tootmist, mis selle aasta esimesel kvartalil oli vaid 58% möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes. Ka masinate ja seadmete tootmine on 1996. aastaga võrreldes veidi tagasi andnud.

Üldiselt on tema sõnade kohaselt 11,4protsendiline kasv tööstuse kohta ikka väga hea näitaja. «Tööstus on selline majandusharu, kus mingeid erilisi hüppeid ei saa olla,» lisas Raudjärv.

Läti tööstuse tootmine esimesel kvartalil möödunud aastaga võrreldes oluliselt kasvanud ei ole. Leedus on tootmise maht koguni kahanenud.

Hetkel kuum