31. august 1997 kell 22:00

Miks sageneb spetsialistide töökoha vahetamine suvel?

- Meie puhul pole tegemist spetsialistide vahetumise, vaid lihtsalt laienemisega.

Vajadusest tulenevalt otsime töötajaid praegu. Kevadel ei taha inimesed tavaliselt ise töökohta vahetada. Sügisel teevad inimesed strateegilisi otsuseid ja on eelmisest firmast aastapuhkuse kätte saanud. Kui isegi tahaks kunagi töölt lahkuda, siis teeks seda sügisel.

Meie valdkonnas on puudus headest projektijuhtidest, kes on suutelised vastutama kogu objekti juhtimise eest. Üldiselt pole me teistest firmadest, kellega meil on hea koostöö, spetsialiste üle lüüa tahtnud. Inimesed on küll liikunud, kuid siis ainult firmade vastastikusel kokkuleppel.

Häid spetsialiste saab meelitada normaalse palga ja huvitava tööga. Alati ei ole ainult palk määrav. Suur firma on turvalisem -- sa tead, et kui hästi töötad, siis on sul töökoht ka kolme aasta pärast olemas.

Ma arvan, et need inimesed pole edukad, kes igal aastal töökohta vahetavad.

- Ma arvan, et inimestel saab mingisugune ring kevadega täis. Suviste puhkuste periood on järelemõtlemise aeg, seepärast otsitakse aktiivsemalt tööd.

Seda ei saa öelda ettevõtte seisukohalt, ettevõte planeerib reeglina oma elu aastaks ette. Kui me mingit otsingut alustame, siis loomulikult arvestame, millised kuud on paremad või halvemad.

Laias laastus me planeerime uute töötajate otsimist, kuigi loodusõnnetuste vastu pole keegi kaitstud. Mõni apsakas võib kindlasti sisse tulla, et meil on mingisugust inimest äkki vaja ja hakkame teda otsima.

Spetsialistide defitsiidi osas kanduvad raskuspunktid eri perioodidel ringi. Mõni aeg tagasi olid väga nõutud pearaamatupidajad, praegu pole see enam n-ö tulega otsitav ametikoht. Mulle tundub, et defitsiit oli, on ja jääb mõneks ajaks n-ö teha tahtvatest ja iseendale eesmärke seadvatest inimestest -- ükskõik, milline see ametikoht ka poleks.

- Meil ei vahetata inimesi, meil on neid juurde vaja. Kuna suvel kõik puhkavad, eriti ajalehti ei loe ja selle vastu eriti huvi ei tunne, siis on suvel raske kedagi leida. Minu kogemuste järgi on kevadel uusi spetsialiste parem otsida.

On alasid, kuhu me kevadel kedagi ei leidnud. Väga suur probleem on tehniliste töötajatega, keda pole mitte kusagilt võtta. Mõnda inimest otsin ma juba üle aasta, aga ei leia. Kuna me ei taha minna selleni, et hakkame neid teistelt ära ostma, siis proovime leida kõige sobivamaid kandidaate ja neid ise koolitada.

Ma arvan, et töökohta vahetatakse nii palga kui ka firma maine pärast. Ilma palgata ära ei ela, sama tähtsad on töötingimused ja rahulolu tööga. Sõltub inimesest, mis on temale oluline. Mõni on ainult palga peal väljas -- neid on vist üldiselt rohkem. Mõnele pole tähtis töö, vaid ametinimi. Kui inimene tahab head tööd ja rahuldust sellest, siis ta ei küsi alati suuremat töötasu.

Hetkel kuum