• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vene toll kehtestas vedudele piirangud

  Eelkõige on keeluga mõeldud nende riikide autovedajaid, mille assotsiatsioon ei ole Vene tolliga sõlminud tollipettusevastast garantiilepingut, ütles Eesti rahvusvaheliste autovedajate assotsiatsiooni (ERAA) peasekretär Toivo Kuldkepp. ERAA ei ole Vene tolliga sellist lepingut sõlminud.
  Rahvusvaheline TIR-süsteem võimaldab vedajal riigipiiri ületada, ilma et toll peaks koormat avama. ERAA andmetel teostasid Eesti vedajad eelmisel aastal 13 000 TIR-süsteemi alla käivat vedu.
  Kui määrus sellisena jõustub või ei leita muud lahendust, võib mõnede kaupade vedu Venemaale TIR-süsteemi alusel seiskuda, selgitas Kuldkepp.
  Tema sõnul saab Vene toll tollipettuse korral raha rahvusvaheliselt kindlustuspuulilt, kellega rahvusvaheline maanteetranspordi liit on sõlminud lepingu.
  Nüüd nõuab Vene toll, et ERAA sõlmiks nendega TIR-süsteemi vedude otsegarantii lepingu, millega saaks võimalike tolliprotseduuride rikkumise korral raha otse sisse nõuda. Kui assotsiatsioon garantiilepingut Vene tolliga ei sõlmi, tuleb garantii hankida kauba saajal, lausus Kuldkepp.
  Rahvusvaheline maanteetranspordi liit on assotsiatsioonile Kuldkepi sõnul soovitanud Vene tolliga mitte mingeid otselepinguid sõlmida.
  Samas lisas Kuldkepp, et kui rahvusvahelisel tasandil mingit lahendust ei leita, võib siiski tekkida olukord, kus ERAA on sunnitud Vene tolliga mingi kokkuleppe sõlmima.
  Venemaa riiklik tollikomitee on määruse kehtestamist põhjendanud sellega, et seoses rohkete tollipettustega on riigieelarvesse laekumata jäänud suured summad.
  Kuldkepi sõnul on Venemaa seisukohal, et paljud lääne autovedajad on Venemaal sooritanud tollipettusi, mistõttu riigil on mitmesuguste maksude näol saamata jäänud ligi 2,9 miljardit Eesti krooni. Näiteks Lätilt nõuab Vene toll ligi 580 miljoni Eesti krooni suurust summat.
  Venemaale vedusid teostava ASi SVEX Eesti tegevjuht Jaan Lepp lausus, et Venemaa tolli poolt viimastel aastatel tekitatud segaduste tõttu on Eesti autovedajad lõpetamas vedusid Venemaale ning huvituvad üha enam näiteks Ukraina vedudest. Vaatamata sellele, et meie autovedajad kaotavad turuosa, on hakatud teisi lahendusi otsima, selgitas ta.
  Meie kavatseme loobuda Eestit läbivate transiitvedude korraldamisest maanteetranspordiga ning hakkame Rootsist tulevaid kaupu otse laevaga Peterburi vedama, selgitas Lepp.
  Venemaa vedudega tegeleva ASi Mobiil direktor Jaak Kivisild rääkis, et sellise määruse kehtestamine mõjub Eesti autovedajatele negatiivselt. Kivisild lausus, et Venemaa tolli koostatud nimekirjas olevad kaubad on Venemaale veetavatest kaupadest enamlevinud. Kivisild ütles, et siin on tegu Venemaa sihikindla poliitikaga, mille eesmärk on Eesti riigile autovedajate kaudu survet avaldada.
  Kui auto sõidab Venemaale Lääne-Euroopast, ei teki tal neid probleeme, mis ilmnevad otse Eestist Venemaale suunduval autol, lausus Kivisild.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hind lööb gongi: ongi aeg!
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tallinna börs lõpetas päeva plussis Balti börsiindeksit vedas alla Ignitis
Tallinna börsi tõusu juhtisid täna PRFoods, Arco Vara ja Tallink. Balti börsiindeksit vedas alla aga Ignitise aktsia odavnemine.
Tallinna börsi tõusu juhtisid täna PRFoods, Arco Vara ja Tallink. Balti börsiindeksit vedas alla aga Ignitise aktsia odavnemine.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
Volikokku pürgijad: Tartust peab saama maailma ja maailmast Tartusse
Tartu valimisnimekirjade esindajad ei pea seda linna maailma nabaks, kuhu inimesed jäävad ja tulevad iseenesest, küll aga kogu Lõuna-Eesti arengut mõjutavaks ettevõtluskeskuseks. Niisugune paik vajab häid ühendusi, selgub Äripäeva valimiste-eelsest küsitlusest.
Tartu valimisnimekirjade esindajad ei pea seda linna maailma nabaks, kuhu inimesed jäävad ja tulevad iseenesest, küll aga kogu Lõuna-Eesti arengut mõjutavaks ettevõtluskeskuseks. Niisugune paik vajab häid ühendusi, selgub Äripäeva valimiste-eelsest küsitlusest.