25. september 1997 kell 22:00

Rakvere lihakombinaadi rentaablus küündis 10 protsendini

Maspanovi sõnul oli Rakvere lihakombinaadi erakordselt kõrge rentaablus tingitud odavast toorainest. Rakvere lihakombinaadi netokäive oli augustis 57,9 miljonit krooni ja puhaskasum 5,7 miljonit krooni.

Maspanovi sõnul on lihakombinaadi selline rentaablus erakordne ja ei saa kaua nii kõrge püsida. «Kui tooraine hinnad peaksid tõusma, kaob selline rentaablus olematusse,» väitis ta. Juulis oli Rakvere lihakombinaadi rentaablus 7,7 protsenti, eelmise aasta augustis ainult 0,2 protsenti. ASi Valga Liha- ja Konservitööstus direktor Elmut Paavel ütles, et Rakvere lihakombinaadi eelmise kuu rentaablus oli haruldane. «Meie rentaablus oli augustis 1,9 protsenti ja ega suurt rohkem polegi võimalik saavutada,» väitis Paavel. «Võrreldes piimatööstustega elavad Eesti lihatööstused ikka väga viletsasti, erandiks on vaid Rakvere.»

Paaveli sõnul on Valga lihatööstuse madal rentaablus tingitud ka ettevõtte suurest investeeringute vajadusest. Käesoleval aastal investeerib Valga lihatööstus kuni 10 miljonit krooni seadmetesse ja hoonete renoveerimisse.

ASi Karree juhatuse esimehe Kalev Villemi sõnul on viieprotsendiline rentaablus lihatööstuse puhul väga hea näitaja. «Meie rentaablus on väike sellepärast, et tooraine on kallis ja toodete hinnad madalad,» rääkis Villem. «Samuti on praegu sealihaga haiguste tõttu kitsas käes, kuni 40 protsenti vajaminevast on puudu.»

Hetkel kuum