28. september 1997 kell 22:00

Nael vedas dollari alla 14 krooni

Briti mjandusleht Financial Times avaldas reedel artikli, kus väideti, et Suurbritannia võib ühineda Euroopa rahandusliiduga pärast liidu loomist nii ruttu kui võimalik. Artikli mõjul langes naelsterling Saksa marga suhtes reede hommikul nelja penni võrra 2,834 DEMini (22,672 kroonini); korraks toimus langus isegi kuue pennini. Naelsterling vedas endaga kaasa ka dollari, mis oli lõuna paiku langenud 1,7468 DEMini (13,9744 kroonini), see on dollari madalaim kurss alates 10. juulist. Pärast Briti rahandusministeeriumi ning valitsuskabineti avaldusi, kus väideti majanduslehe artikli olevat täieliku spekulatsiooni, nii nael kui ka dollar kogusid end veidi, kuid pärast Ameerika turgude avamist langes nael korraks siiski alla 22,50 krooni. Samas ollakse veendunud, et valitsuskabinet lekitas informatsiooni meelega, et testida turgude reageeringut. Analüütikute sõnul on naelsterlingi kurss liiga kõrge võrreldes teiste rahaliitu minevate valuutadega. «Normaalne» kurss võiks olla näiteks 2,60 marka, st alla 21 krooni. Briti tootjad on juba pikema perioodi jooksul kaevanud naela liiga kõrge kursi üle. Tugeva naelsterlingi tõttu on briti kaubad maailmaturul liiga kallid ning nende konkurentsivõime seega madal.

Jätkuvad spekulatsioonid Saksamaa keskpanga võimaliku intressimäära tõstmise kohta ei lasknud naelal ega dollaril liiga madalale langeda. Buba kõrge ametniku Otmar Issingu sõnul olid läänepoolsete suuremate liidumaade inflatsiooninäitajad küll väga head, kuid pilt terve riigi suhtes nii hea ei ole. Nii usuvad mõned saksa analüütikud, et Bundesbank tõstab repomäära juba homme.

Hetkel kuum