16. oktoober 1997 kell 22:00

Kogu Euroopa finantssektor integreerub

Ühinemistehingu maksumus on umbes 523,3 miljardit Eesti krooni. Et ühinemisläbirääkimised on lõpusirgel, sellest teatas BAT, kuid ta rõhutas, et tulemust on vara veel prognoosida.

?veitsi suurim kindlustusfirma Zürich Group on huvitatud BATi kindlustusfirmade Eagle Stari ja Allied Dunbari ning USAs asuva Farmersi ostust. Zürich Groupi turuväärtus on 272,16 miljardit Eesti krooni ning BATi kindlustusfirmade oma umbes sama palju. Uus firma on kavas noteerida nii Zürichi kui ka Londoni börsil.

Analüütikud peavad seda ühinemist otstarbekaks ning pärast selle teate ilmumist tõusis Zürich Groupi aktsia umbes 7% ja BATi aktsia 11%. Uue firma börsiväärtus oleks maailma kindlustusfirmade seas American Int Groupi ja Saksa Allianzi järel kolmas.

Euroopa pankade ja kindlustusfirmade ühinemine, sealhulgas ka Ameerika omadega, on viimasel ajal käinud väga kiires tempos. Alles sügise algupoole teatas ?veitsi hiidpank Crédit Suisse liitumisest kindlustusfirmaga Winterhur. Tehingu hind oli umbes 504 miljardit Eesti krooni ning selle tulemusena tekkis maailma üks juhtivaid finantskontserne. Firma valitsetavate varade suurus on 6706 miljardit Eesti krooni.

Eelmise aasta lõpul ostis ?veitsi edasikindlustusfirma Swiss Re ära teise edasikindlustaja Mercantile Generale Re.

Esmaspäeval tegi Itaalia suurim kindlustusfirma Assicurazioni Generali ostupakkumuse Prantsuse suuruselt teisele kindlustusfirmale AGF. Pakutud hind on 131,54 miljardit krooni.

Saksamaal oli viimane pankade ühinemine juulis, kui kaks suurpanka, Bayerische Vereinsbank ja Bayerische Hypotheken teatasid kokkuminekust. Enne seda ostis Dresdner Bank ära Briti investeerimispanga Kleinwort Bensoni.

Kindlustuse poolel ostis suur Saksa edasikindlustusfirma Münich Re eelmisel aastal ära American Re. KL

Hetkel kuum