6. november 1997 kell 22:00

Eelarve maht jääb samaks

Suurima parandusena surus valitsuskoalitsioon läbi eelarve ettepaneku mahahääletamise, mille kohaselt oleks 141 miljonit krooni ülelendude navigatsioonitasu arvestatud eelarve tuludesse. Ligi 100 miljonit krooni määrati põllumeestele mootorikütuse aktsiisi kompenseerimiseks.

Ülejäänud eile sisse hääletatud ligi 15 riigieelarve parandust suurendavad eelarvemahtu 27 mln krooni võrra. Rahaliselt oli toetuse leidnud pisiettepanekutest suurim 12,4 miljoni krooni eraldamine Estonia teatri lagede ja treppide remondiks, mille esitas majanduskomisjoni esimees Tiit Made.

Opositsiooni tehtud ettepanekutest toetati Mõõdukate soovi eraldada 2,1 miljonit krooni Emmaste põhikooli juurdeehituse lõpetamiseks.

Rahanduskomisjoni aseesimees, reformierakondlane Jürgen Ligi kinnitas, et praegu käib eelarvevaidlus saadikutele hääle andnud inimeste usalduse võitmiseks. Ta möönis, et riigikogu öised istungid ei paista silma suure tulemuslikkusega, kuid praegu näeb opositsioon neis ainsat võimalust eelarve kujundamisel kaasa rääkida. Ligi sõnul hoidis Reformierakond arutelul tagasihoidlikku joont, et eelarvet mitte lõhki ajada.

Rahanduskomisjoni esimees, koonderakondlane Olev Raju lausus, et eelarve teine lugemine võidakse lõpetada 19. novembril. «Kui parandusettepanekud 12. novembriks täiesti uusi ideid ei paku, siis praeguste, peamiselt sotsiaalset laadi paranduste arutamisega läheb suhteliselt kiiresti,» lisas Raju.

Hetkel kuum