29. jaanuar 1998 kell 22:00

Optimism Jaapani suhtes püsib

Valuutaturud on jätkuvalt optimistlikud eelseisvate Jaapani majandus-rahandusreformide suhtes. Seda näitab nii aktsiahindade tõus Tokyo börsil kui ka jeeni tugevnemine 124,70 USD/JPYni. Tokio Nikkei indeks tõusis taas üle 17 000 punkti ning on aasta algusest tõusnud umbes 14 protsenti. Eilne teade Jaapani aserahandusministri Takeshi tagasiastumise kohta seoses altkäemaksuskandaaliga tõstis turgude optimismi veelgi. Üldise arvamuse kohaselt võimaldab rahandusministeeriumi juhtide tagasiastumine peaminister Ryataro Hashimotol kergemini vastu võtta abinõusid riigi majanduse elavdamiseks.

Jeeni toetas ka Lõuna-Korea poolt saavutatud kokkulepe restruktueerida kokku 24 miljardi dollari suurusi lühiajalisi võlgu. Väikese tagasilöögi sai jeen, kui selgus, et Jaapani tööstustoodang kasvas detsembris 0,8% võrra, mis oli analüütikute poolt prognoositud vahemiku (0,7--2,6%) alumise piiri lähedal.

Saksa marga suhtes tugevnes dollar eile peaaegu kahe penni võrra, tõustes eile õhtuks 1,8225 DEMini (14,58 kroonini). Nüüd, kui kired president Clintoni suhete ümber vastassoo esindajatega on pisut vaibunud, hakkab dollari kurss tasapisi taas fundamentaalnäitajatele toetuma. Kui USA Föderaalreservidelt ei tule mingit vihjet intressimäärade tõstmise kohta, on USD kurss 1,84 DEMi lähipäevadel täiesti reaalne. Suurimaks kaotajaks oli eile Saksa mark. Makromajanduslikud näitajad viitavad küll Saksamaa majanduse aeglasele paranemisele, kuid see ei ole piisav marga kursi otsustavaks suunamuutuseks.

Hetkel kuum