19. aprill 1998 kell 22:00

Agentuur loobus tagasi nõudmast Baltscani aktsiaid

«See tähendab jõudmist punkti, kus olime aasta tagasi,» lausus Powetrucki ja Tartu autoremonditehase esindaja, vandeadvokaat Alar Eiche. «Erastamisagentuur on ligi aasta takistanud Tartu autoremonditehasel realiseerida oma osanikuõigust Baltscanis,» lisas ta.

Eiche lausus reedel pärast kohtuistungit, et hagi tagasivõtmine tähendab autoremonditehase õiguse tunnustamist Baltscani aktsiatele. Aktsiaraamatut on muudetud

Erastamisagentuuri ja Hollandi-Eesti ühisfirma Powetrucki vahel sõlmitud lepingu kohaselt kuulub kogu Tartu autoremonditehase bilansis olnud vara ostjale, v.a välistatud varade nimekiri.

Eiche sõnul ei olnud Baltscani aktsiad kunagi välistatud vara hulgas. Erastamisagentuur väidab vastupidist ning nõudis Powetruckilt 1,3 miljonit krooni, mis vastab Baltscani 44 protsendi aktsiate nominaalväärtusele.

«Võtsime hagi tagasi, sest riigil ei ole enam takistusi esineda Baltscani aktsionärina,» rääkis erastamisagentuuri juriidilise osakonna juhataja Mart Lõiv. «Baltscani juhatuse tehtud muudatuse kohaselt aktsiaraamatus on riik 44 protsendi omanik.»

Baltscani juhatuse esimees, firma tegevdirektor Andre Muuga tunnistas, et juhatus tegi enne 25. märtsi toimunud aktsionäride üldkoosolekut vastava muudatuse aktsiaraamatusse. «Et firma saaks tegutseda, tuleb vastu võtta aastaaruanne,» põhjendas Muuga. «Et üldkoosolek saaks aastaaruande vastu võtta, peab koosolek olema otsustusvõimeline.»

Muuga sõnul saatis erastamisagentuur ettevõttele kirja, milles palus teha kande aktsiaraamatusse. «Oleksin olnud väga õnnelik, kui erastamisagentuur oleks selle kirja saatnud kohe pärast autoremonditehase erastamist,» lisas Muuga.

«On äärmiselt kahetsusväärne, et eraaktsiaseltsi õiguste eiramisega tegeleb erastamisagentuur,» kommenteeris Eiche. «Erastamisagentuur leidis, et kohtus ta õigust ei saa ja seetõttu sahkerdas asja tagaselja ära.»

Baltscani aktsionäri, ASi Tallinna Autobussikoondis peadirektori Mati Mägi sõnul huvitab teda, et kokkukeedetud supp võimalikult kiiresti ära söödaks ja seeditaks ning et Tartus linnaliinibusse ikka edasi tehtaks.

«Järgmine loogiline käik peaks olema see, et nüüd kaevatakse meid kohtusse,» nentis Andre Muuga.

Alar Eiche sõnul kaaluvad nad kõiki asjaolusid ja pärast seda teevad vastava otsuse.

Aktsiaraamatusse tehtud muudatuse järgi on Baltscani aktsionärid riik (44 protsenti), Saab-Scania AB (41 protsenti) ja Tallinna autobussikoondis (15 protsenti).

Hetkel kuum