Jätkuv tõus USAs toetab ka Euroopa turge

21. aprill 1998, 00:00

Pühade järel alustas Dow esmaspäeval kerge tõusuga. Teisipäeval tõmbas see kaasa ka laiemat turgu ning tehnoloogiaaktsiad liikusid kiirelt üles. Investorid otsisid seniste kaitseinvesteeringute asemele agressiivsemaid ning tehnoloogia ja tsüklilised alad läksid kaubaks. Likviidsust on USA turgudel endiselt ülearugi ning see vedas turu üles ka kolmapäeval. Dow tõusis koguni tublisti üle 9100 punkti. Neljapäeval lükkas Cendanti raamatupidamispettus turu kõvasti alla, sest tegu on ühe senise turu lemmikuga ning kasumite järsk allahindamine ehmatas paljusid. Reedel olid aga hinnad farmaatsiasektorist tõugatuna taas üleval ning Dow lähenes 9200-le. Dow tõusis nädalaga 1,92%, Nasdaqi koondindeks koguni 2,55%

Esmaspäeval oli Stockholmi börs suletud, teisipäeval algas uus tugev tõus. Maaklerite väitel juhtisid turgu selgelt sündmused USAs. Eriti tugev oli seekord metsandussektor, sest Nordscani teade näitas tselluloosivarude järsku vähenemist Euroopas ja Põhja-Ameerikas. Viimastel nädalatel on just metsandus olnud üks turu peksupoistest. Neljapäeval aga turg pöördus. Põhjusena nimetati langust USA ja Euroopa turgudel, sest kodus olulisi uudiseid ei liikunud. Langus jätkus reedel, ehkki USA tugev algus pidurdas kukkumist mõnevõrra, mõjutades eriti USA turgudel kaubeldud aktsiaid, nagu Ericssoni. Samal ajal suunas optsioonide kustumine aktsiate hindu alla. Lõppkokkuvõttes tõusis Stockholmi koondindeks nädalaga 1,39%.

Ka Soome aktsiaturud olid esmaspäeval suletud ning teisipäeval algas tõus kui püssist lastud juhituna Nokiast. Ainsana näitas tugevat langust kindlustusselts Sampo. Teisipäeval oli turu lemmikuks ravimimüüja Tamro, kes teatas liitumisest ühe Taani grupiga. Tõusule aitas aga enim kaasa Nokia aktsiate oodatav 1:2 split neljapäeval. Nädalalõpp tõigi kaasa turu rahunemise, kuid teiste Euroopa turgudega võrreldav langus jäi tulemata. Reedel sulgus turg praktiliselt samal tasemel ja HEX-indeks tõusis nädalaga 4,19%. Maaklerid olid ka uue nädala väljavaadete suhtes optimistlikud, sest raha juurdevool turule on tugev. Endiselt võtavad Euroopa turud oma suuna USAst, mis seni tähendab häid tõusuväljavaateid.

Vene aktsiaturgudel püsis käive kogu eelmise nädala jooksul madalana, ehkki kauplemine näitas väikest elavnemistendentsi, kui nädala teises pooles hakkasid Kirijenko peaministriks saamise väljavaated tasapisi paranema. Kolmapäevast alates spekuleeriti hääletuse positiivsele tulemusele ning see tõstis pisut turgu, reedene tulemus tõmbas selle jälle alla, kuid nädalane tulemus oli siiski 1,21% positiivne. Turule on selgelt jäänud vaid optimistid ning selle nädala lõpp näitab, kas nende usk oli põhjendatud või mitte. Kirijenko valimine tähendaks turule järsku tõusu, negatiivsed hääletustulemused aga mõne maakleri arvates kuni 20% langust ning mitmeks kuuks rahvusvahelisse isolatsiooni jäämist.

Läti aktsiad liikusid ka eelmisel nädalal tasapisi allapoole. Kaotajate hulgas olid kõik suuremad, sealhulgas Unibanka ja Staburadze. Ainsana oli menukas ja näitas ka korralikku tõusu teisipäevast börsinimekirjadesse jõudnud Rigas Komercbanka. Läti pangasektori kolmas liige leidis aga oma taseme neljapäevaks ning reedel oli temagi kaotajate hulgas. Hansapank on Läti investorite seas jätkuvalt ebapopulaarne ning ei näita mingit arvestatavat kauplemiskäivet. Turu nõrkuse taga on jätkuv tüli Venemaaga, ehkki terav rahvusvaheline reageering muudab ametlike majandussanktsioonide tõenäosuse väikeseks. Samas on Läti ise vaevatud valitsuskriisist, mis samuti soodustab investorite eemaletõmbumist.

Leedu kahe suurpanga omavaheline tüli on kogu börsi pannud ooteseisu. Leedu Panga otsus aktsiaostu lubamise-keelamise kohta peaks tulema sel nädalal ning selle järel on turul oodata üsna huvitavat atraktsiooni. Seni hoiavad investorid turult pigem eemale. Vaid viimastel kuudel pidevalt ja massiliselt Leedu Energia aktsiaid kokku ostnud üksik ja tundmatu Leedu investor jätkas väikeste pausidega oma tegevust. Aktsia hind on börsisüsteemis viimasel ajal küll pigem langenud, ehkki börsiväliselt teostatud suurtehingute hinnad on olnud kõrgemad. Teistest A-nimekirja suurtest ilmutas ajuti aktiivsust Leedu Gaas. Litin-A langes nädalaga 5,35%, kuna aga Litin tugevnes 0,82% võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing