28. aprill 1998 kell 22:00

USA-ELi tüli tõkestab WTO liikmeks saamist

Läti loodab ühineda maailma kaubandusorganisatsiooniga (WTO) sellel aastal. Viivitused Läti liikmeksvõtmisel ei ole seotud Läti soovide ega olukorraga, vaid probleemidega audiovisuaalkaupade ja teenuste turul, ütles rahandusminister Roberts Zile.

Läti on sõlminud kahepoolsed lepingud kõikide huvitatud riikidega, välja arvatud USA, kes tahab, et Läti liberaliseeriks eelnevalt oma audiovisuaalkaupade turu.

Selle turu liberaliseerimine oleks aga vastuolus Euroopa Liidu poliitikaga, mille liikmeks Läti tahab astuda, ütles minister.

ELi riikidest on audiovisuaaltoodete turu liberaliseerimisele enim vastu Prantsusmaa, mis kardab Hollywoodi pealetungi prantsuse kinokultuurile ja keelele.

Need kartused koos sooviga kaitsta oma ohtralt subsideeritud põllumajandust ajendasid Prantsusmaad sel nädalal blokeerima ELi kaubandusvoliniku söör Leon Brittani ELi-USA vabakaubanduspiirkonna loomise algatust, mis nägi ette teenuste turu liberaliseerimise, tariifide kaotamise tööstuskaupadelt aastaks 2010 ning piirangute kõrvaldamise riigihangetelt, intellektuaalselt omandilt ja investeeringutelt.

Prantsusmaa kardab, et selline USA ja ELi kahepoolne kokkulepe võib sundida ELi järeleandmistele ka põllumajandussubsiidiumide ja audiovisuaalsete teenuste osas. Prantsusmaa nõudel jäi projekt välja 18. mail Londonis toimuva USA-Euroopa Liidu tippkohtumise päevakorrast. BNS-REUTER-ÄP

Hetkel kuum