28. mai 1998 kell 22:00

Euroopa Liidu volinik jäi põllumeeste palvetele kurdiks

Talupidajate keskliit soovis Fischlerilt, et ta mõjutaks ELi loobuma Eestisse eksporditavatele toidukaupadele eksporditoetuste maksmisest. Veel soovisid põllumehed, et EL mõjutaks Venemaad loobumast topelttollidest Eesti vastu. Fischler vastas mõlemale palvele eitavalt.

Eile pressikonverentsil ütles Fischler, et EL ei nõustu ettepanekuga lõpetada eksporditoetuste maksmine. «Meil on põhjust seda teha ja me jätkame,» lisas ta.

Talupidajate keskliidu peadirektori Kaul Nurme sõnul ei suuda kohalikud põllumajandustootjad konkureerida Euroopast imporditava toodanguga. «Euroopa Liit maksab oma toodangule eksporditoetusi, mis muudab jahu hinna nii madalaks, et kohalikul teraviljakasvatajal polegi mõtet vilja kasvatada,» ütles Nurm.

Nurme sõnul ei andnud kohtumine Fischleriga soovitud tulemusi. Positiivsena nimetas ta, et Fischler pidas võimalikuks ekspordikvootide suurendamist.

Praegu kehtib Eestile näiteks piimapulbri osas kvoot 1000 tonni pulbrit aastas, samas kui Eesti suurim piimatööstus Põlva Piim toodab aastas 6000 t piimapulbrit.

Küsimusele, mis muutub ELi astudes lihtsale talunikule, vastas Fischler, et ühelehmapidajale ei muutu miski: «Suuremale tootjale garanteerib liit minimaalsed kokkuostuhinnad, tema sissetulekud muutuvad kindlamaks.

Hetkel kuum