2. juuni 1998 kell 22:00

Vene aktsiaturg tõusis 12,25%

Riia börs lõpetas eilse päeva taas aasta madalaimal tasemel ja maaklerite sõnul pole turu pöördumist praegu näha. RICI indeks kukkus päevaga 4,47% 374,36 punktile. Analüütikud seostavad kahenädalast kukkumist Riia börsil kogu regioonis valitseva nõrkuse ja depressiooniga, mis on tingitud Venemaal puhkenud finantskriisist. Läti turu liider Unibanka aktsia tegi korraliku, 125 300-latise käibe juures taas santiimise tõusu. Maaklerite sõnul olid Eesti investorid Tallinnas toimunud suure kukkumise järel eile ka Riias müümas, kuid Unibanka suutis sellest hoolimata jääda kokkuvõttes plussi.

Vilniuse börsilgi jätkus langus, kuid jäi siiski oluliselt tagasihoidlikumks kui Riias eile või Tallinnas üleeile, kuigi maaklerid olid langust kartnud. Litin-A indeks kukkus päevaga vaid 0,29% ja lõpetas börsipäeva 1664,86 punktil. Maaklerite seisukohavõttudes kajas siiski eile läbi sügav mure regiooni võtmeturgudel, Venemaal ja Eestis, toimuva pärast. Vastupidiselt turu üldisele suundumusele kerkis Medienos Palu?ase aktsia tugevas kauplemises (käive 259 000 litti) 1,9%, 16,5 kroonile.

Aktsiate hinnad Venemaa kauplemissüsteemis alustasid eile hommikul, pärast esmaspäevast tugevat kukkumist, tõusu. Korrektsioon tulenes positiivsete uudiste ootusest valuutafondi krediidi kohta ja Vene firmade ADRide tõusust ühendriikide börsil. Tugev toetusavaldus G7 riikidelt viis RTS-indeksi õhtuks 12,25% ülespoole, 192,75 punktile.

Esmaspäevane Wall Street oli kahesuunaline. Dow kerkis tänu suurtele nimedele 0,25% võrra 8922,37 punktini. Kogu turu tõusjate-langejate suhe oli seevastu viimaste kasuks. Kaotajaks pooleks oli tehnoloogiasektor, mille tõttu Nasdaq kukkus koguni 1,8%. Investorite huvi oli suunatud eelkõige tarbijale suunatud ettevõtete aktsiatele (teenindus, jaemüük jmt), sest nende käekäik sõltub eelkõige USA majandusest, välised tegurid mõjutavad neid vähem.

Hetkel kuum